Obilježavanje 33. godišnjice osnutka SJP Grom PU karlovačke započelo je paljenjem svijeća ispred PU karlovačke u 9 sati, a zatim i u 10 sati na Trgu hrvatskih branitelja. Ovom velikom danu za Gromove prisustvovao je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na poseban način iskazujemo počast i zahvalu pripadnicima Gromova koji su svoj život položili u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, svim ranjenim pripadnicima Gromova i svima njima koji su dali svoj doprinos za slobodu Hrvatske. Impozantan je ratni put SJP Grom, tu je obrana Karlovca i područja Karlovačke županije, a uz to su sudjelovali na svim bojištima u RH i na tome im neizmjerno hvala.

Specijalna jedinica policije Grom Policijske uprave karlovačke osnovana je 1. ožujka 1991. godine, kao prva legalna, oružana postrojba. Sastojala se od tri voda u Karlovcu, jednog u Ogulinu, jednog u Slunju i jednog u Dugoj Resi, sa svega 198 ljudi.

Te 1991. godine nismo znali kako će to sve završiti i u kojem smjeru će krenuti, ali svi ti dečki su velikog srca, volje i morala se prijavili u policiju, uzeli oružje u ruke i obukli odoru hrvatskog specijalca. Rekao bih da smo imali čast i privilegiju da smo bili prvi od prvih, kao što mi volimo reći – prvi u ratu, prvi u miru. Poginulo je 7 naših suboraca, što je kad pogledate zapravo mali broj, ali i dalje previše, kazao je predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Grom PU karlovačke Josip Slaćanin.

Sveta misa i prigodno druženje nastavilo se u bazi IJP “Grom” u Malom Erjavcu, a ministar Medved osvrnuo se na odluku koju su jučer donijeli na sjednici Vlade, a odnosi se na očuvanje kvalitete zdravlja branitelja i preventivne zdravstvene preglede.

Osigurali smo potrebna financijska sredstva i za 2024. godinu. Poznato je da smo izgradili četiri veteranska centra s ciljem pomoći očuvanja zdravlja branitelja, a nastavljamo širenje te mreže s još četiri centra. Ono što je novost je osnivanje ustanova za trajni boravak onih branitelja koji iskažu potrebu za takvom vrstom smještaja i zadovoljstvo mi je da će jedan od njih biti upravo u Karlovačkoj županiji, na području Slunja.