Obljetnica razmjene zarobljenika srpskih koncentracijskih logora u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora održana je u Gornjem Mekušju. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, kao i prigodne molitve i govori. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnica Sisačko-moslavačke županije, Davor Ančić, objasnio je predviđeni protokol obljetnice na mjestu razmjene.

-Danas na ovom mjestu obilježavamo dan razmjene, polažemo vijence i palimo svijeće za sve preminule i nestale logoraše koji su bili zatočeni, za hrvatske branitelje i civile koji su bili u logorima. Nakon toga idemo na Turanj na mjesto gdje je spomenik hrvatskim braniteljima. Tu ćemo isto položiti vijence i zapaliti svijeće, a kod muzeja ćemo položiti svijeće ispod spomen ploče logorašima gdje su bili razmijenjeni na Turnju u danima Domovinskog rata, rekao je Ančić.

Nekadašnji logoraši su 3. ožujka 1992. godine uspjeli dočekati razmjenu i mogućnost za novi život, svoj drugi rođendan.

-Teško je, sjećanja nikada neće nestati i uvijek će ih biti. Zato i radimo ove obljetnice da se to ne zaboravi, da i mladi znaju što se događalo u Domovinskom ratu, tko smo bili mi koji su bili zatočeni i tko je podnio najveći teret za Republiku Hrvatsku i za stvaranje naše domovine. Obilježavamo ovaj dan za one koji su preživjeli i da se ne zaboravi, rekao je Ančić.

Predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić dodatno je objasnio važnost obljetnice.

Ovo je 32. obljetnica jedne od mnogih razmjena koje su se odvijale ovdje u Gornjem Mekušju. Na današnji dan sam i sam razmijenjen i dočekao sam slobodu. Ne sjećamo se prvog rođendana kada nas je majka rodila, osim po predanju, ali cijeli život se sjećamo onog trenutka kada smo razmijenjeni. U sjećanje na nas preživjele, ali nadasve na onih 7 koji su ubijeni dok smo bili u logoru, likvidiranih na najokrutniji mogući način, okupljamo se svake godine ovdje slaveći život prisjećanjem i odavanjem pijeteta svim stradalima u logoru Glina, kako za vrijeme dok smo mi bili, tako i iza nas, izjavio je Turudić.

Turudić je zaključio kako smo u ratu pobijedili i dočekali vraćanje svih okupiranih teritorija u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske. Na taj način doneseni su mir i demokracija, a mladima omogućeno pravo izbora i života bez rata. Istaknuo je kako su osjećaji na današnji dan pomiješani jer se ujedno slavi drugi rođendan i sjeća onih koji više nisu s nama.

Predsjednici podružnica Ančić i Turudić na kraju su podravili sve čitatelje, slušatelje i gledatelje u ime Hrvatskog društva logoraša, a nakon intoniranja himne, minute šutnje, polaganja vijenaca i paljenja svijeća, svi prisutni produžili su do Turnja prema protokolu.