• March 6, 2024
  • Andriana Baćurin
  • 0

Nastavljen je program preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje. Program zajednički provode Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo branitelja već osam godina s ciljem prevencije i smanjenja smrtnosti, prenosi Media servis. Ministar branitelja Tomo Medved:

“Koliko su važni ovi pregledi i ulaganje u prevenciju, vidljivo je iz podatka da je tijekom ovih pregleda otkriveno čak 53 tisuće novootkrivenih ili sumnjivih bolesti kod hrvatskih branitelja. Odnosno, samo 8,7% branitelja imalo je potpuno uredan nalaz sistematskih pregleda dok su ostali upućeni na daljnju dijagnostičku obradu ili liječenje.”

Danas su potpisani su sporazumi s ravnateljima 33 zdravstvene ustanove, a do sada su u bazu pregleda upisani podaci za gotovo 85 tisuća branitelja. Ministar zdravstva Vili Beroš.

“Od tih 53 tisuće bolesti i stanja prepoznali nažalost 1243 maligna oboljenja, zatim 9275 kardiovaskularne bolesti i 16596 novo otkrivenih bolesnika sa šećernom bolesti. Preventivne aktivnosti produžuju život, omogućavaju pravodobno provođenje terapije i tako povećavaju šanse za izlječenje ili bolju kontrolu kroničnih bolesti.”