Kako se Općina Krašić iz godine u godinu sve više razvija, tako se i njezini prihodi povećavaju. Osiguravaju se sve veća sredstva iz državnog proračuna i europskih fondova. Nakon uspješne 2023. godine, Općina Krašić i u ovoj godini raspolaže rekordnim iznosom proračuna, čak 3.268.650 eura.

Načelnik Josip Petković Fajnik ističe kako su u prethodnoj godini milijuni eura uloženi u cestogradnju, obnovu klizišta, komunalnu infrastrukturu i brojne druge projekte, a ove godine nastavljaju u istom smjeru, ako ne i ambicioznije.

Radi se jako puno i vodimo brigu da imamo što više spremnih projekata kako bismo ih mogli kandidirati na natječaje koji su nam na raspolaganju. Imamo jako puno kvalitetnih ideja koje ćemo nastojati realizirati.

Jedan od važnijih projekata je upravo onaj uređenja komunalne infrastrukture općine. Odvodnja je za Krašić i Brezarić bitna, ne samo zbog lokalnog stanovništva, nego i zbog velikog broja hodočasnika i turista. Velika promjena je i što će Voda Krašić d.o.o. biti pripojena Vodovodu i Kanalizaciji Karlovac.

Nastavljamo s projektima u komunalnoj infrastrukturi i cestogradnji. Imamo četiri projekta za vodoopskrbu, spajanje bunara, vodovod Čunkova Draga, Medven Draga, spajanje Pribića u jedinstven sustav. Imamo i dozvolu za vodospremu “Okrug” od 300 kubika. Radi se o milijunima eura i vjerujem da ćemo projekte uz Vodovod i kanalizaciju Karlovac moći rješavati.

Veliki problem Krašiću predstavlja i nedostatak parkirnih mjesta, ali i za to se pokušava pronaći idejno rješenje.

Često smo zakrčeni prometno i Općina se trudi doći do što više zemljišta jer nemamo puno kvalitetnih čestica i potencijalno dobrih lokacija koje bismo mogli iskoristiti za parkirna mjesta. Imamo tri manja parkirališta, a kada dođe nekoliko autobusa punih turista to postaje velik problem. Zato imamo i posebne regulacije prometa za što koristimo usluge i naših vatrogasaca i nadležne policijske postaje Jastrebarsko jer sami ne bismo mogli.

Krašić se na turističku kartu pozicionirao kao iznimno privlačna hodočasnička destinacija popularnog naziva „dolina kardinala“, a tu su i vinske ceste te brojne druge kulturne i zabavne manifestacije.

Uskoro nam dolaze uskrsni blagdani kada se u našoj cijeloj općini tradicionalno grade vazmenke i kada se ljudi okupljaju sa svih strana svijeta. Svi se iz inozemstva vraćaju kući i druže se. Lijepi su to običaji koje treba čuvati i njegovati. Od 18. do 21. travnja, već četvrtu godinu zaredom su kod nas WRC utrke. Na našem parkiralištu će biti zona za punjenje goriva i mijenjanje guma, a očekujemo na tisuće gostiju. 5. svibnja tradicionalno obilježavamo Dan općine Krašić, a uz finu hranu i vina dostojanstveno ćemo proslaviti tu veliku godišnjicu.

Općina Krašić posljednjih godina puno ulaže i u vatrogastvo i civilnu zaštitu, a ovu praksu nastavit će i u ovoj godini te godinama koje slijede.

FOTO: Općina Krašić