Najvažnija i najveća ovogodišnja investicija Općine Krašić je projekt izgradnje novog dječjeg vrtića, za koji je izdvojena gotovo polovica iznosa proračuna. Potrebne dozvole su ishođene, sredstva su osigurana, a čeka se još samo na odabir izvođača radova.

Vrtić veličine 550 m2 gradit će se u neposrednoj blizini Osnovne škole „Kardinala Alojzija Stepinca“, a projektirana je za tri skupine od po 20-ero djece, odnosno ukupno 60-ero djece, što bi trebalo biti dovoljno za potrebe općine Krašić i susjedne općine Žumberak.

U pregovorima smo sa Zagrebačkom županijom o tome kako će se izvesti pristupni put i parkiralište koje je iznimno važno za postojeću škola, a još će važnije biti kada se izgradi vrtić. Računamo da je milijun i pol eura potrebno za izgradnju, ako ne i više, objašnjava načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik.

Potreba za novim vrtićem nije nastala zbog porasta nataliteta u općini, već zbog činjenice da je jedini vrtić u Krašiću privatan i ograničenih kapaciteta te većina roditelja ne može dobiti mjesto za svoje dijete. Općina Krašić svake godine iz proračuna izdvaja značajne iznose za potpore mladima, studentima i obiteljima s djecom, a dovršetkom ovog vrtića, načelnik se nada kako će još lakše zadržati mlade u općini.

Nažalost situacija je slična kao i u ostalim ruralnim područjima. Mlade obitelji odlaze u grad studirati ili se tamo zaposle pa tamo i ostanu. Imamo određeni dio prirasta jer dio mladih obitelji ipak ostane u općini, a nadamo se da će se taj broj i povećati. Postojeći vrtić nema dovoljno kapaciteta i nadamo se da ćemo novim javnim vrtićem dugoročno riješiti i taj problem i pružiti im neku sigurnost.

FOTO: Općina Krašić