Svjetski dan kazališta obilježava se 27. ožujka od 1961. godine kada ga je proglasio Međunarodni kazališni institut. Gradsko kazalište Zorin dom će tim povodom obilježiti 10 uspješnih godina profesionalnog ansambla. Na okruglom stolu će se okupiti ravnatelji, kolege glumci, redatelji, suradnici i djelatnici koji su na bilo koji način surađivali s ansamblom proteklih 10 godina.

Kada smo razgovarali kako ćemo obilježiti taj dan, s obzirom da smo prošli tjedan imali premijeru naše predstave Eventuše, shodno tome smo odlučili da je najbolje da objedinimo taj dan, da imamo prikazivanje predstave klasično u večernjem terminu, a da prethodno napravimo okrugli stol povodom 10 godina našeg profesionalnog dramskog ansambla. Našli smo jednu dobru priliku za pozvati sve ljude koji su do sada sudjelovali u kreiranju umjetničkog programa i realizaciji, cijeli tim koji je radio unutar okrilja Zorin doma. Ovo će biti rezime, uspomena na sve što se događalo, na sve lijepe projekte koji su napravljeni u Zorin domu. Jednostavno jedno ljudsko druženje i obilježavanje svega dobroga što je u zadnjih 10 godina napravljeno, rekao je ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom Milivoj Juras.

Ravnatelj Juras je istaknuo kako će se prisutni na okruglom stolu više osvrnuti na proteklih 10 godina, a planove za dalje će predstaviti drugom prilikom, početkom otvaranja sljedeće sezone. Osim društvenih mreža, kazalište će tiskati jednu knjižicu koja će na ilustrativan i slikovit način pokazati sve što je ansambl do sada radio.

Zapravo smo povodom 10-godišnjeg djelovanja ansambla organizirali premijeru predstave Zvizdan i Stećak koja je zbog nekih okolnosti kasnila. Tom predstavom je dramski ansambl obilježio rad, ali s obzirom da smo još uvijek u obljetničkoj godini proslave ansambla, odlučili smo baš za ovaj Svjetski dan kazališta još jednom ukazati na samu obljetnicu ansambla u izdanju knjižice i okruglog stola gdje ćemo imati spontani razgovor o svemu, pogotovo o akterima koji su sudjelovali. Kada imate takve ljude koji su bili kreatori mnogih sezona u Zorin domu, onda sama rasprava bude interesantna, razvije se polemika. Nema tu samo pohvala, zna biti i kazališnih kritika. Naravno, uvijek se može bolje i više, pa ćemo ostati tako s nekim smjernicama prema budućnosti. To je jako dobar temelj za daljnju gradnju profesionalnog ansambla, zaključio je Juras.

Svi zainteresirani mogu se sutra u kazalištu priključiti proslavi obljetnice ansambla koji je svojim uspjesima ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu grada Karlovca i šire.