Mnoštvo je raznih šunki koje se ovih dana mogu naći po trgovačkim centrima i mesnicama. Ipak, domaća šunka, kako su je radili naši stari, najtraženija je delicija. Nije ju lako napraviti jer to zahtijeva vrijeme, znanje i trud. Sve je manje onih koji je još pripremaju kod kuće, a postala je rijetkost i u mesnicama. Međutim, u jednoj karlovačkoj mesnici, jedino takvu domaću šunku i možete pronaći jer one industrijske ne žele prodavati.
U karlovačkoj mesnici s dugom obiteljskom tradicijom uvijek ima posla, ali u predblagdansko vrijeme i s dolaskom ljepšeg vremena je to i pojačano. Svježe i kvalitetno meso, brzi, sposobni i uslužni djelatnici tu su za sve koji se žele na vrijeme priremiti za obiteljska slavlja.
-Sada u Velikom tjednu malo je pojačan posao, malo se više traže domaće šunkice jer smo mi poznati da radimo to na tradicionalan način pacanja i sušenja mesa, kako se nekad radilo. Ljudi žele takav domaći proizvod, ističe vlasnik mesnice Davor Kušan.
Vlasnik mesnice nam je opisao i postupak proizvodnje takve domaće šunke koja je ljudima najdraža.
-Imamo šunkica klasičnih, velikih desetak, dvanaest kila. Znači, cijela šunka obrađena, koja se paca, kako se po domaći kaže, odnosno stoji u soli do četiri tjedna, onda se odmoči u vodi i ide dva, tri dana na dimljenje. Isto tako, imamo i te cijele šunke koje raskopamo na tri dijela, izvadimo kosti.
Na taj način dobije se komad od tri do četiri kile koji dobije zlatno žutu boju od bukovog dima i to se kuha nekih dva do dva i pol sata, dodaje Kušan.
-To su proizvodi koji sada najviše sada idu jer nema kosti i jednostavno je za pripremiti. To je tri do četiri kile komad, dovoljno za jednu obitelj i za desetak ljudi na jednom blagdanskom ručku. Imamo i lopatice. Netko hoće da bude više masnije tako da imamo sve. Jedino što ne radimo ništa na industrijski način, ono u mrežicama, to radije nemamo, nego da prodajemo nešto što možete kupiti svugdje. Ljudi traže domaće i držimo se starinske recepture.
U Velikom tjednu ovdje se mogu zateći mnogi Karlovčani kako se pripremaju za blagdan, a pozato je da za blagdane na stolu želimo najbolje i domaće.
-Stalna sam mušterija, evo, sve pohvale za mesnicu, odlično meso. Moram pohvaliti u smislu što je i moj pokojni otac kupovao od gospodina Kušana i bilo je odlično. Sada se spremamo za Uskrs i tu je šunkica, kazala je Karlovčanka.
Dolaskom ljepšeg vremena, raste potražnja i za mesom predviđenim za roštilj. Tako da se najviše kupuju ražnjići, carsko meso, pljeskavice i ćevapčići, za koje Kušan tvrdi kako su uvijek svježi i pripremljeni onako kako bi si ljudi kod kuće sami začinili, na jednostavan način, bez ikakvog prikrivanja, eventualno, ne tako svježeg mesa.
-Poznati smo po proizvodnji ćevapčića, pljeskavica, ražnjića. Vratina, carsko meso – sve je napacano s isključivo soli, paprom, češnjakom, bez nekakvih dodataka i bojila.
Potražnja za ovakvim proizvodima prisutna je, ne samo kod lokalnih kupaca, nego i puno šire.
-Stvarno imamo ljudi koji dolaze iz svih krajeva, od mora, Zagreba, Ogulina, jako puno tih restorana koji rade ozbiljniji posao, koji ne gledaju da li je deset centi skuplje ili jeftinije nego negdje drugdje jer žele kvalitetu i to su ljudi s kojima mi radimo desetke godina. To znači da je i s naše i s njihove strane sve korektno.
Kušan ističe kako rade isključivo s domaće proizvedenim mesom s OPG-ova. Kupuju junad i teliće iz okolnih sela. Za sada, prema njegovim riječima, funkcionira odlično.
-Samo pitanje je, kroz dvije, tri godine, što ja znam u šali reći, vjerojatno ćemo kravu moći vidjeti jedino u zološkom vrtu. Možda će ljudi na selu uzgajati nojeve, a domaće teladi i krava sve je manje. Cijene su otišle jako gore u nabavi. Starijih ljudi je sve manje, mladi to sve manje hrane, nažalost. Upitno je što će biti kroz neko vrijeme.
Ovdje se ne gleda na cijenu, nego na kvalitetu te da roba i usluga budu provoklasni. Ima posla, ima ljudi, a i tim zaposlenih čini, većinom, dugogodišnja ekipa. Kušan kaže da će na taj način raditi sve dok bude domaće robe.