Diljem svijeta 2. travnja obilježava se kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Udruga „Frendofon“ i ove godine organizirala je „Festival autizma“ s ciljem informiranja javnosti o izazovima s kojima se svakodnevno susreću osobe s ovim poremećajem.

Festival je započeo prvom hrvatskom logopedskom predstavom “Pia Mia i čudesan safari” u izvedbi Štoos Teatra, nakon čega je uslijedilo predavanje radne terapeutkinje Saše Radić pod nazivom “Izazovi autističnih osoba u svakodnevnom životu”.

Osobe koje imaju dijagnozu autizma vrlo često svakodnevne aktivnosti provode na isti način, što dovodi do isključenja. Tu su i poteškoće komunikacije i senzoričke poteškoće, odnosno različitosti. Primjerice ako osobi smeta određeni zvuk ili mu pruža nelagodu, ona će se bojati ući u taj prostor i opet se javlja smanjenje mogućnosti ulaska u aktivnosti koje su svakodnevno potrebne, objašnjava radna terapeutkinja Saša Radić.

Osobe s poremećajem iz spektra autizma, od svoje najranije dobi susreću se s osudama društva i bore se i s najjednostavnijim svakodnevnim situacijama poput odlaska u trgovinu, školu, vrtić i slično.

Iz godine u godinu nekako vidimo napredak u našoj zajednici. Sve više ljudi je zainteresirano za autizam i žele razumjeti i znati na koji način autistične osobe mogu uključiti u društvo. Treba još jako puno edukacija i ohrabrivanja društva da bi stvarno prihvatile autistične osobe. Kao roditelj autističnog djeteta, najmanje mi je draga pretpostavka kako autistične osobe ne vole ljude. One imaju potrebu za ljudima, ali im teškoću stvaraju određene senzorne situacije zbog kojih izbjegavaju određene situacije. Budu žalosni, anksiozni, frustrirani, depresivni. Predrasude su tu da ih srušimo i pokažemo svijetu da su to djeca koja imaju potrebe kao i sva druga djeca – za druženjem, prihvaćanjem, ljubavi, a najčešće dobivaju izolaciju, zaključuje tajnica Udruge “Frendofon” Jasmina Kundić.