Javna tribina Demografske mjere i mjere za mlade Pozitivno i ravnopravno roditeljstvo održano je u Nikola Tesla Experience Centru. Organizator je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Karlovačke županije, a sudionici državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i načelnik Općine Lasinja Marijo Perčić.

Teme tribine su životne i svakodnevne, naglasila je ovom prilikom Natalija Fabac Car predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Karlovačke županije koje je i organizator događaja.

-Činjenica je da roditelji danas trebaju pomoć. Danas se živi puno drugačije, nego u vrijeme kad smo mi bili djeca, kad smo imali na raspolaganju obitelji gdje su bile bake i djedovi. Danas imamo velike izazove – od vrtića, produženog boravka, mladih, mogućnosti osobnog razvoja u gradu u kojem živimo. Tako da su sve to teme koje valja otvoriti, za koje moramo dvosmjernom komunikacijom osvijestiti što današnjem roditelju treba i kako mi kao društvo možemo pomoći.

Pritom je važna suradnja svih razina vlasti, od nacionalne preko regionalne do lokalne. Naše stanovništvo stari, toga su svjesni i kreatori javnih politika. Prema riječima karlovačke županice Martine Furdek Hajdin, demografija je nulta točka njihovog rada te je kazala kako su svjesni da je to Sizifov posao koji je prisutan, ne samo u Karlovačkoj županiji i Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi.

-Međutim, ja sam ponosna na činjenicu da smo ove školske godine upisali veći broj prvašića i da nam se ove godine rodio veći broj beba. Smatram da su i mjere koje Županija provodi doprinijele takvim trendovima i to nam je podstrek da na takav način radimo i dalje. Najkonkretnija demografska mjera, na koju smo svi ponosni, to su vrtići u svim našim općinama i ove godine dovršenjem vrtića u Općini Netretić, sve će naše općine biti pokrivene dječjim vrtićima i sva djeca koja su te dobi će imati mogućnost upisa u vrtić.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić kazala je kako je partnerstvo Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade s lokalnom i regionalnom razinom vlasti iznimno važno i nužno, a strategija treba obuhvatiti sve strukture društva.

-Pritom smo stavili naglasak na dva cilja. Prvi je da se izgrađuje pozitivno okruženje za naše mlade i mlade obitelji, a drugi je uravnotežena mobilnost hrvatskog stanovništva. Najveći dio strategije je usmjeren prema obitelji i mladima kroz različita područja djelovanja te su vrlo važan partner, ne samo resori na nacionanoj razini, veći lokalne i regionalne samouprave.

Čak dva grada u Karlovačkoj županiji prepoznata su kao gradovi koji ulažu u mlade. Gradovi Karlovac i Ozalj dobili su certifikat Grad za mladež koje, među ostalim institucijama, dodjeljuje Središnji državni ured za demografiju i mlade, a državna tajnica Željka Josić ovom im je prilikom čestitala na tome.