Ovih dana u rasadniku tvrtke Zelenilo počeo je uzgoj 60.000 presadnica ljetnog sezonskog bilja. Radi se o presadnicama begonija, salvija, cineraria koje će nakon uzgoja u plastenicima tijekom svibnja biti posađene u cvjetnjake na području našeg grada. Presađivanje obavljaju radnici Zelenila, a u pomoć su im priskočili i korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Naši korisnici su već radili za dvije tvrtke prije korone i išli na posao tako da ovo njima nije prvi puta. Navikli su raditi i to ih vrlo uveseljava. Želimo maknuti stigmu da osobe s intelektualnim teškoćama ne mogu raditi, dapače njima rad zaista puno znači i koristi. Žele se osjećati kao bilo tko u društvu tko nema teškoća, važno je da su svjesni koliko mogu pridonijeti društvu. Kada idu na posao imaju manje psihičkih problema, dođu umorni s posla i manje se svađaju, često odmah odmore nakon posla. Kada dobe plaću su izuzetno sretni i sami raspolažu s tim novcima. Htjeli bismo svim roditeljima koji imaju djecu s određenim teškoćama da ne gube vjeru u budući rad i osobni razvoj tog djeteta. Često možemo čuti da ljudi koji ne rade padnu u depresiju, obole od nekih psihičkih bolesti, tako da je ovo na toliko razina vrlo pozitivna praksa, pojasnila nam je Marina Novaković Matanić, voditeljica odjela unutar Centra.

Korisnici Centra bili su od velike pomoći radnicima Zelenila i napunili skoro pa cijeli plastenik flancima. Rekli su nam kako uživaju raditi i odlično se slažu sa zaposlenicima Zelenila, a svi poslovi su im super. Mnogi su svoju plaću već potrošili dok drugi imaju u planu štedjeti.

Kako nam je direktor Zelenila, Tomislav Vukelić istaknuo, u dosta poslova koje radnici Zelenila moraju odrađivati ispomoć im je od velike koristi.

-Oni su se pokazali kao odlični radnici. Svi se žele zaposliti kod nas za stalno. Kod nas je trenutno 12 korisnika Centra, a svaka tri dana u grupama od četiri dolaze raditi. Rade od 9 do 13 sati i za obavljen posao dobivaju naknade, dodao je Vukelić.

Po prvi puta ove godine tvrtka Zelenilo je sklopila ugovor s Centrom za pružanje usluga zajednice Ozalj. Pred nešto više od mjesec dana potpisan je Ugovor po kome štićenici Centra imaju regulirana i propisana sva prava i obveze posla koji obavljaju u Zelenilu. Dobne skupine su različite, od mlađih u ranim dvadesetima do onih starijih u šezdesetima. Ovakve inkluzije odlične su na obostranu korist.