Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, Policijska uprava karlovačka provela je u Slunju javnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“. Akcija je provedena u suradnji sa Službom civilne zaštite Karlovac, Gradskim društvom Crvenog križa Slunj i Povijesnom postrojbom “Karlovački počasni vod ZNG – 91.”.

„Manje oružja, manje tragedija“ provodimo od 2007. godine kada je sklopljen sporazum između Ministarstva unutarnjih poslova i UNDP-a. Od 2014. godine kampanju provodimo samostalno u suradnji s lokalnom zajednicom i organizacijama civilnog društva. Na današnji dan želimo senzibilizirati građane i javnost o opasnostima minsko-eksplozivnih sredstava, kao i o opasnostima nelegalnog oružja. Kad govorimo o tome, govorimo o oružju koje nije prijavljeno, a pripada u kategoriju zabranjenog oružja A, B, C i D kategorije. Ovom prilikom pozivamo i apeliramo na sve građane da predaju neprijavljeno oružje koje još imaju kod kuće. Tkogod prijavi da posjeduje ilagalno oružje, može ga predati bez ikakvih sankcija, rekla je policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju PU karlovačke Anita Gračan.

Kada netko prijavi da posjeduje nelegalno oružje, policijski službenici će doći na kućnu adresu ili na mjesto gdje se oružje drži te će isto biti izuzeto, a građaninu će se predati potvrda bez ikakvih sankcija. Naglašeno je kako je izuzetno bitan način skladištenja i čuvanja oružja.

-Bez obzira o kojem se oružju radilo, bitno je da se nalazi u ormarima s metalnim vratima, u sefu ili u prostoriji koja ima čvrsta vrata koja se ne mogu otvoriti klasičnom polugom. Od svega najbitnije, oružje nije za djecu. Gledajući statističke podatke, samo u 2023. godini na području naše županije predano je 364 komada zabranjenog oružja A kategorije, a od toga 23 komada automatskog oružja, 12,035 komada sitnog streljiva do 14,5 milimetara, 55 komada ručnih bombi i 8 kilograma eksploziva, dodala je Gračan.

Kada građani čiste svoje njive, podrume i skladišta, znaju pronaći zaostalo oružje, bombu ili minu iz Domovinskog rata. U tom slučaju nikako ga ne smiju bacati u ili pokraj kontenjera, polja i livada jer uvijek je moguće da netko može slučajno doći u kontakt s odbačenim oružjem, što lako rezultira katastrofalnim posljedicama.

Uloga civilne zaštite je pomoć u razminiranju minski sumnjivih područja u RH koja su još uvijek opasnost za građane i djecu. U kampanju “Manje oružja, manje tragedija” uključeni smo kao podrška PU karlovačkoj, a na ovaj dan provodimo u školama edukaciju djece i omladine kako bi bili upoznati s opasnostima. Što se tiče Ravnateljstva civilne zaštite, u RH se provodi kampanja “Smanjivanje rizika od katastrofa”, pa imamo štand gdje građanima dijelimo letke kako bi osvijestili da postoje i druge opasnosti uz poplave, potrese, nevremena i industrijske nesreće koje se mogu pretvoriti u katastrofu. Da bi to spriječili, provodimo edukaciju o rizicima i kako smanjiti rizike od katastrofa, rekao je voditelj Službe civilne zaštite Karlovac Alenko Hudak.

Karlovačka županija podržava provođenje javne akcije s obzirom da su svi svjesni opasnosti kada netko neovlašteno u svom posjedu ima oružje.

Županija smo koja je u ratu bila okupirana 52 posto, a nakon Domovinskog rata ostalo je puno miniranog i minski sumnjivog područja. Iza nas je dugi niz godina razminiravanja, a mi smo prva županija koja je u proračunu izdvojila sredstva za razminiravanje. Zaključujemo da će ova i iduće godine biti one u kojima će cijeli teritorij županije prestati biti minski sumnjivo područje. Ostale su još samo šumske površine koje se razminiravaju, ali i pošumljavaju, što je vrlo vrijedna aktivnost za očuvanje prirode i okoliša, dodala je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Tijekom trajanja akcije okupili su se mnogi građani Slunja kako bi saznali nešto više o opasnostima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava i kako se ponašati u slučaju nailaska na njih. Tkogod još u svom posjedu čuva oružje, može ga predati policiji, čime povećava sigurnost svojih bližnjih i doprinosi stvaranju sigurnijeg društva u kojem neće dolaziti do nepotrebnih tragedija.