Mladi poduzetnik, Niko Ratković sa samo 21 godinom otvorio je firmu – Parabellum Premium Car Wash & Detailing te uspješno posluje. Niko se bavi regularnim i premium pranjem automobila, kemijskim čišćenjem namještaja, ali i čišćenjem jahti i plovila. Nedavno je otvorio ručnu autopraonicu u Gornjem Mrzlom Polju (PTG). Nudi usluge regularnog pranja, premium pranja, kemijskog čišćenja i detailinga, poliranja i keramičkih premaza vašeg vozila.

Ispričao nam je kako se odlučio upustiti u poduzetničke vode te koliko su mu počeci bili teški.

-Već dulje vrijeme moja obitelj se bavi najmom apartmana, gdje sam se i upoznao s potrebom čišćenjem i održavanjem nekretnina. Ljubav za čišćenjem i održavanjem vozila je postojala od prije i kada sam krenuo u posao sve sam uključio u ponudu tvrtke. U početku je bilo malo zahtjevno nabaviti svu aparaturu. Ako se želite profesionalno baviti time i uslugu dignuti na maksimum morate imati svu aparaturu. Financijski mi je u početku dosta pomogla mjera samozapošljavanja preko HZZ-a. Napisao sam plan poslovanja i dobio određen iznos koji mi je za početak bio dovoljan.

Vrlo mlad je počeo raditi s obitelji u prodaji i turizmu, tako da iskustava zaposlenja kod nekog drugog nema. Ideja da otiđe u poduzetničke vode se nametnula sama. Strojno čišćenje, kako nam Niko kaže, mu se sviđa jer dosta ovisi o vlastitom radu. Koliko kvalitetno obaviš posao toliko si i prepoznat, ova branša ne ovisi o mnoštvu drugih faktora kao što je to primjer kod uvoza robe, nestašice na svjetskom tržištu itd.

-Uzor mi je bio kolega iz branše, Pema koji je utjecajan u auto industriji, on mi je ustvari i potaknuo interes za čišćenjem vozila. Osobno sam dosta pedantan i posvećen tome, pa se otvaranje auto praone uz postojeću tvrtku samo nametnulo kao dobra ideja.

Sjedište tvrtke je u Karlovcu, gdje je i ručna autopraonica u Gornjem Mrzlom Polju (PTG). Inače, prisutni su i na Cresu gdje održavaju nekretnine i plovila. Rade kompletna čišćenja jahti i kemijska čišćenja na brodovima.

Cijeli razgovor s Nikom možete pogledati u našoj emisiji, a Niku možete posjetiti ili kontaktirati i pružiti Vašem vozilu odgovarajući tretman. 

Web: https://parabellum-plus.com/ ili mail info@parabellum-plus.com ili tel.: +385 99 513 0906

Instagram: https://www.instagram.com/parabellum_ciscenje/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089533809856