U sklopu projekta pod nazivom „Naučit ću te kako da budemo jednaki”, predstavnici Udruge slijepih Karlovačke županije posjetili su Osnovnu školu Švarča. Edukativni program bio je namijenjen djeci četvrtih razreda te djelatnicima škole.

S obzirom na to da se radi o najmlađima, sam program prilagođen je uzrastu te su uz igru i smijeh djeca upoznata sa životom slijepih osoba, ali i načinom kako pristupiti i pomoći slijepoj osobi ukoliko bude potrebno. Kako su i naglasile djelatnice škole, okupljeni mališani nemaju se prilike svakodnevno susretati sa slijepom osobom pa je ovakav oblik edukacija iznimno bitan, poručili su iz Udruge slijepih Karlovačke županije.

Projekt Udruga financira iz vlastitih izvora jer edukacija i senzibilizacija spadaju u njezine osnovne aktivnosti. Projekt je u prethodnoj godini financiran od strane Karlovačke županije, čime su stvoreni potrebni preduvijeti za daljnju provedbu.

Opći cilj projekta je poboljšanje kvalitete života slijepih osoba, dok su specifični ciljevi uključivanje i međusektorska suradnja sa svrhom demokratizacije društva i ostvarivanja temeljnih građanskih prava za osobe s invaliditetom, uključivanje djece i mladih u neformalne oblike obrazovanja sa ciljem poticanja senzibilizacije i ranog uključivanja u aktivno građanstvo, širenje volonterske mreže i uključivanje volontera s naglaskom na prihvaćanje i senzibilizaciju naspram slijepih osoba.

Poseban naglasak stavljen je na edukaciju djece i mladih kako bi se na oblik diskriminacije koji proizlazi iz neznanja utjecalo u što ranijoj fazi, kada se najlakše usvajaju nova znanja i vještine te stvara sklop razmišljanja, naglašavaju iz Udruge slijepih.