Nakon što je prije mjesec dana najavljeno da se radovi u sklopu aglomeracije sele u Draškovićevu ulicu, pobunili su se stanari gradske četvrti Gaza. Peticijom, koju su predali gradonačelniku Damiru Mandiću, zatražili su obustavljanje svih radova na obnovi kanalizacijske mreže, izradu detaljne snimke svih fasada na trasi izvođenja radova, izradu nezavisnih revizija projektne dokumentacije i načina dosadašnjeg izvođenja radova te javno objavljivanje rezultata iste. Prema najnovijim informacijama navode kako je zasad 3 od 5 navedenih zahtjeva donekle uvaženo.

Napor inicijativa građana karlovačkih gradskih četvrti Zvijezda i Gaza rezultirao je pozitivnim pomacima. Radovi na spornim lokacijama su obustavljeni, a izrađuju se i snimke svih fasada oštećenih objekata. Daljnji pregovori s investitorom su u tijeku.

Radovi se provode vrlo traljavo, ali se ipak provode. Građani su izrazito nezadovoljni tim postupkom, ulažu se zahtjevi na sud za dopune, ali nekako je krenulo s tim procesom. Nažalost ne postoji nikakva komunikacija investitora sa zainteresiranom javnošću. Čak i ovo nešto malo što je investitor pokrenuo, da li samostalno, da li na osnovu toga što smo im mi uputili zahtjeve, to ne komuniciraju s javnošću, objašnjava stanovnik gradske četvrti Gaza Milan Medić.

Tvrde i kako po ovom pitanju građani sami preuzimaju ulogu lokalne samouprave, a u petak 12. travnja, predali su i posebne zahtjeve investitorima, odnosno Gradu Karlovcu i Vodovodu i kanalizaciji. Navedeni zahtjevi odnose se na izradu nezavisnih revizija projektne dokumentacije. Na kompromise ne planiraju pristati, a na dogovore su pozvani već ovaj četvrtak.

Što se tiče tvrtke koja bi to mogla raditi, tražimo da je najmanje u zadnje tri godine provodila usluge analize ugovornih postupanja, dakle revizijske postupke, kao i da je pružala usluge geotehničkog nadzora iskopa i zaštita građevinske jame u radovima izgradnje vodokomunalne infrastrukture u naseljenim područjima. Drugo, ponuditelj treba angažirati stručni tim od minimalno dva ovlaštena inženjera – jednog stručnjaka za građevinarstvo i jednog za geotehniku. Treći vrlo jednostavan zahtjev je da se kriterij javne nabave za bodovanje ocjenjuje 10% cijena usluge, a 90% reference i iskustvo takve firme te posebno bodovanje iskustva ovlaštenog inženjera građevine, dodaje Medić.

Građani Zvijezde koji već neko vrijeme „muku muče“ s investitorima i osiguranjem, osvrnuli su se na policu osiguranja na koju su ih dotični uputili, a za koju su im nedavno počele pristizati odbijenice.

Na toj obavijesti piše da policom osiguranja koju grad ima oštećenja nisu pokrivena i to klauzulom koja je naknadno, u nekom nama nepoznatom trenutku dodana. Oni su tijekom radova, nakon što su uočili kakva oštećenja se događaju ta ista oštećenja izbacili iz police. Klauzulom je određeno da sva oštećenja nastala vibracijama unutar 0 do 5 metara od radova ne podliježu osiguranju. Samim time tvrtka koja radi, ViK i Grad Karlovac nisu odgovorni ni za što, kaže stanovnik gradske četvrti Zvijezda Matija Volner.

Građani Zvijezde i Gaze smatraju kako ih se i dalje ne shvaća ozbiljno te kako je komunikacija s nadležnim institucijama poražavajuća, ako ne i nepostojeća. Za kraj dodaju kako su mnogi od njih privatno angažirali odvjetnike, a nakon sastanka će odlučiti kako će dalje postupati.