Oralni karcinom zloćudna je bolest usne šupljine te nažalost ulazi u karcinome s nepovoljnim prognozama. Izlječiv je u 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme, međutim pacijenti ga vrlo rijetko primijete na vrijeme. Pregledi za rano otkrivanje raka usne šupljine od ove godine se provode u svim stomatološkim ambulantama Doma zdravlja Karlovac, a vrlo su jednostavni, bezbolni i traju vrlo kratko te nije potrebno prethodno naručivanje. Monika Burja Vladić mlada je stomatologinja koja je pokrenula ove preventivne preglede.

-Za ovu temu su me najviše zainteresirali moji profesori na fakultetu koji su nam pričali kako se o ovoj bolesti vrlo malo zna, pa sam pred nekih četiri godine s kolegom pokrenula kongres o oralnom karcinomu koji se nastavio održavati na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Imala sam puno puta prilike vidjeti pacijente koji su oboljeli od karcinoma i njihovu patnju koja me pokrenula da nešto učinim za njih, rekla nam je Monika Burja Vladić, stomatologinja.

Ne zahvaća zube, već meka tkiva poput obraza s unutarnje strane, usnica i jezika. Najčešće se javlja kod starijih muškaraca, a direktno je povezan s dugoročnom konzumacijom alkohola i cigareta. No, starija muška populacija, povezanost s rizičnim faktorima poput alkoholom i cigaretama nije jedinstveno pravilo.

-Međutim sve je više oboljelih mladih žena. Klinička slika im je odlična, ne puše, ne konzumiraju alkohol, zdravo se hrane i redovito vježbaju. Nažalost u ovoj skupini nam uzročnik nije poznat, dodaje Monika.

Istraživanja vezana uz ovaj rak su u samim začecima i specijalista koji se bave ovim područjem je za sad vrlo malo. U Hrvatskoj svake godine od raka usne šupljine oboli oko 500 ljudi, a gotovo polovica podlegne ovoj bolesti. Ovaj oblik raka često ostaje neprepoznat zato što u ranoj fazi ne daje gotovo nikakve simptome, a nadodajmo k tome da su Hrvati među najgorima u Europi po odlasku stomatologu. Više od 60% karcinoma otkrije se u kasnijoj fazi, kada se tumor već proširio na okolna tkiva i šansa za petogodišnjim preživljenjem je manja od 50%.

Stomatolog pri svakom pregledu barem “baci oko” na usnu šupljinu, usnice, jezik, obraze s unutarnje strane. Upozorit će vas na neke sumnjive ranice ili nepravilnosti, a to ponekad može spasiti život.

Liječenje u kasnijoj fazi najčešće nije samo kirurško, često uključuje radioterapiju i kemoterapiju, što je dodatno opterećenje za samog pacijenta, ali i za zdravstveni sustav. Zračenje u području glave i vrata ostavlja teške posljedice na usnu šupljinu.

Besplatni preventivni pregledi mogu se obaviti do kraja tjedna, a preporučeno se rade jednom godišnje.