Poslovni tjednik Lider organizirao je novo izdanje projekta Lider invest, investicijskog foruma na kojem se nagrađuju najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj. Cilj je promicati ulaganja koja otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost. Obilaskom hrvatskih regija i održavanjem investicijskih mini foruma u Lideru nastoje poduzetnicima pružiti potrebne informacije o investicijskoj klimi, inicijativama jedinica lokalne samouprave, mogućnostima i izvorima financiranja te raspraviti o dosad pokrenutim projektima.

Mi i dalje čvrsto stojimo na tome da je industrija najkvalitetniji i najvažniji generator rasta GDP-a u Hrvatskoj. Nažalost, uvijek su preče neke druge djelatnosti, a na kraju se pokaže da u najtežim vremenima industrija izvlači bruto domaći proizvod. Jako nam je drago da smo u Karlovcu koji ima bogatu industrijsku tradiciju i gdje je na početku tranzicije bilo velikih potresa. Vidimo da su se stvari počele poslagivati i da ovdje zaista ima visokovrijednih i visokokvalitetnih proizvodnih firmi. Posebno nam je zanimljivo kada ustanovimo da postoje samoinicijativno nastale firme u obiteljskom vlasništvu. Izuzetno je važno da u Hrvatskoj ostane bar 30 do 40% domaćih firmi koje su sada u fazi tranzicije s prve na drugu generaciju proizvodnih firmi, rekao je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Urednik Šajatović je pozdravnim govorom zajedno s županicom Karlovačke županije Martinom Furdek-Hajdin i karlovačkim gradonačelnikom Damirom Mandićem otvorio program. U nastavku je održana prezentacija na temu “Izazovi poslovanja u nestabilnim vremenima”.

U mojem izlaganju se prije svega orijentiram na globalno stanje neizvjesnosti. Hrvatska ima ekspanziju, pa rastemo u ekonomskom smislu. Međutim, na globalnoj razini je puno rizika poput rasta cijena energenata zbog geopolitičke situacije i regionalnih sukoba koji ponovno mogu razbuktati inflaciju. To dovodi u pitanje hoće li zaista Europska Centralna Banka u 6. mjesecu ove godine spuštati kamatne stope. Znamo da je europodručje u stagnaciji i da glavna gospodarstva europodručja slabo rastu. Uvjeti financiranja su takvi da je već dosta visoka realna kamatna stopa, stoga bi se kamatne stope trebale smanjiti. Ako postoji rizik novog vala inflacije, onda se to neće dogoditi, rekla je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ekonomska stručnjakinja i članica Stručnog odbora „Lider investa“ Marijana Ivanov.

Nakon prezentacije profesorice Ivanov slijedi panel “Kako unaprijediti investicijsku klimu u Karlovačkoj županiji”. Partneri Liderovog projekta su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG -BICRO), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) te Hrvatska gospodarska komora (HGK). Zainteresirani poduzetnici svoja ulaganja mogu nominirati za nagradu “Lider invest” koja će se ove godine uručiti 5. lipnja na svečanoj dodjeli u sklopu Regionalnog financijsko-investicijskog foruma u hotelu Westin Zagreb.