Povodom europskog tjedna mladih, koji se ove godine održava od 12. do 19. travnja. U Karlovcu je udruga Carpe Diem ovaj tjedan obilježila s čak tri događanja. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mladih, povodom europskih izbora u lipnju, je demokratsko sudjelovanje mladih. Prvi događaj koji su organizirali bio je Informativni događaj.

Štand je tu da malo informira građane Karlovca o tome da dolaze Europski parlamentarniizbori, zašto bi na njima trebali glasat, zašto mislimo da bi se na njima trebali pojaviti, ali i o generalnim prilikama koje EU nudi mladima, kazao je Mislav Šipek iz Udruge Carpe Diem

Osim ovog događaja organizirali su i lov na blago, odnosno šetnju Karlovcem s nagradama, a za sutra planiraju i pub kviz na temu Erasmus +, Europskog parlamenta i Europskih snaga solidarnosti. Većina sugrađana, kažu iz Carpe Diema i Centra za mlade Karlovac, ne znaju pronaći informacije o Europskom parlamentu i zato ne izlaze na izbore, ali one nude rješenje.

S jedne strane mi nudimo i općenito informiranje, ako neko ima pitanja uvijek mogu doći do nas pitati i raspitati se. Ako nekome nije do razgovora licem u lice uvijek mogu proći kroz mrežne stranice EU gdje postoje informacije o parlamentu, a doći će sada i vrijeme kada će se predstavljati kandidati koji će predstavljati Hrvatsku koje treba popratiti kako bi se vidjelo što oni nude, ne samo mladima, rekao je Šipek.

Smatraju kako je iznimno bitno podizati svjest mladih o njihovom utjecaju na odluke koje se donose u Europi.

Mladi u najmanjem postotku izlaze na izbore, a to znači da su potrebe i želje mladih najmanje reprezentirane. To znači da svijet u kojem će oni najduže biti i živjeti nije krojen po onome što oni žele i trebaju, kaže Šipek.

Kroz ovaj tjedan Europska komisija pokušava potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u građanskom životu. Europski tjedan mladih odlična je prilika za mlade da se susretnu i raspravljaju sa svojim vršnjacima i donositeljima odluka te nauče više o tome kako oni utječu na svoju budućnost.