Na parlamentarnim izborima održanima u srijedu 17. travnja u VII. izbornoj jedinici izašlo je 59,08% glasača. HDZ je osvojio sedam mandata, Rijeke pravde četiri, Možemo!, Domovinski pokret i Most osvojili su po jedan mandat.

Na ovim izborima poslana je znakovita poruka u Karlovačkoj županiji. Iako je u svih pet gradova Karlovačke županije HDZ ostvario 747 glasova više no što je dobio na prošlim izborima, ipak nije uspio mobilizirati svoju vojsku glasača i veličanstven rezultat je izostao. Usporedno, SDP je na + 2.862, a Možemo! + 2.308.

Ogulin se opet “plavi”?

Županica Martina Furdek Hajdin sinoć je nakon prvih rezultata istaknula da se grad Ogulin ponovno “plavi”. To nije ponovno i nije ništa novo s obzirom na to da se Ogulin plavio i 2020., a podsjetimo da HDZ izbore u tom gradu nije izgubio ni 2000. godine. Omaška im se dogodila jedino 2011. kada je listu nosio Zoran Milanović.

Znakovit je broj glasova u Ogulinu. Pred četiri godine HDZ je u Ogulinu imao 51,20%, a sada 44,53% glasova. SDP je 2020. imao 29,80% glasova, a ove godine 36,56%.

Tako je Ogulin nedvosmisleno poslao poruku HDZ-u sa 776 glasova više za SDP i gradonačelnika Domitrovića u odnosu na prethodne Parlamentarne izbore, a „ gol razlika “ je s 1080 glasova pala na 500.

Tko će s liste u saborske klupe?

Prema preferencijalnim glasovima za VII. izbornu jedinicu, iz redova HDZ-a najviše glasova je osvojio Tomo Medved, ujedno i nositelj liste, njih čak 28,74%, a karlovačka županica Martina Furdek Hajdin bi s osvojenih 3,25% glasova trebala ući u Sabor jer je bila treća na listi koja je osvojila sedam mandata. Međutim, s obzirom na funkciju županice, ne može postati saborska zastupnica. Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac osvojila je svega 1,68% glasova. Gradonačelnik Damir Mandić osvojio je 2,79% preferencijalnih glasova, većinom s područja Karlovca. Kada se gledaju rezultati iz grada Karlovca, najviše glasova osvojio je Tomo Medved, na drugom mjestu je Damir Mandić, a tek onda Martina Furdek Hajdin i Nikolina Brnjac.

Iz redova SDP-a najviše preferencijalnih glasova osvojio je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović sa 7,13% glasova. Brojem glasova i pozicijom na listi osigurao je ulazak u Sabor, a kao gradonačelnik Ogulina može paralelno biti i saborski zastupnik. S iste liste kao i Domitrović te također iz Karlovačke županije, Zdenko Močnik osvojio je 1,96% glasova, dok je predsjednica karlovačkog SDP-a Dragica Malović osvojila je 1,71% glasova.

Karlovčanka Draženka Polović s liste Možemo! osvojila je 15,10% te će kao nositeljica liste i s najviše glasova ući u Sabor.

Od mostovaca u Saboru ostaje Zvonimir Troskot koji osim što je nositelj liste je osvojio i najviše glasova, njih čak 33,22%.

Sudeći prema osvojenim mandatima stranaka te osvojenim preferencijalnim glasovima i pozicijom na listi, u Sabor bi iz Karlovačke županije trebali ići Draženka Polović (Možemo!) i Dalibor Domitrović (SDP) te Martina Furdek Hajdin (HDZ) ako odstupi s mjesta županice.