Rak vrata maternice četvrti je po učestalosti karcinom kod žena i od njega godišnje oboli oko 300 žena u Hrvatskoj. Od njega najčešće obolijevaju žene u dobi od 30 do 49 godina. Za razvoj karcinoma do visokog stadija potrebno je od 10 do 15 godina, a u Karlovačkoj županiji na godišnjoj osnovi prosječno pet žena oboli od istog. Puno je veći broj onih koje simptome otkriju na vrijeme, u predstadiju.

Zapravo govorimo o tome da karcinom vrata maternice zapravo uopće više ne bi trebao biti problem jer je jako dostupan dijagnostici i razvoj samog karcinoma je dugotrajan. Samo je stvar nemarnosti pacijentica da dolaze na redovite kontrole, objašnjava specijalist ginekologije i opstetricije prim. dr. med. Željko Štajcer.

Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki te se ne javljaju dok karcinom ne uznapreduje. Predstadiji raka obično nemaju nikakve simptome.

Dolazi do bolova u donjem dijelu trbuha, krvarenja između menstruacija, krvarenja prilikom odnosa. Nisu neki posebni simptomi, ali kod pregleda će svaki ginekolog odmah uvidjeti o čemu se radi.

Izlječenje u predstadijima, odnosno premalignim promjenama ove bolesti gotovo je stopostotno.

U prvim fazama, na samom početku izlječivo je na vrlo jednostavne načine i manjim zahvatima. Kasnije je pitanje u kojem smjeru ide taj karcinom i određuje se hoće li liječenje biti operativno ili zračenjem, što naravno uvjetuje i dob pacijentice.

Liječnici apeliraju na redovite ginekološke preglede, posebice ako žene primijete neke od spomenutih simptoma koji mogu upućivati na infekciju HPV-om ili rak vrata maternice.