Preko 600 ustanova, knjižara, nakladnika i sličnih prostora uključit će se i ove godine u program Noći knjige. Jedna od ustanova je i Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu. Manifestacija noć knjige održava se već 12. godinu za redom, a u cilju ima poticanje čitanja.

Noć knjige najmasovnija je kulturna domaća manifestacija. Ove godine prijavljeno je preko 1150 programa i aktivnosti diljem hrvatske. Noć knjige tradicionalno se održava od 2012. godine, a zašto se pokrenula? Da bismo promovirali kulturu čitanja, knjigu i čitanje. Povod na ovo daju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se održava 23. travnja i Dan hrvatske knjige koji se obilježava 22. travnja, rekla je Lidija Šejatović, informator na informativno posudbenom odjelu Gradske knjižnice.

Gradska kjižica Ivan Goran Kovačić pripremila je bogati program za ovogodišnju Noć knjige,a programa ima i za odrasle, ali i za najmanje čitatelje i one koji će to tek postati.

Što se tiče odrasle populacije startamo 23. travnja u 18:30 u salonu Ljudevit šestić gdje imamo nagradu najčitateljima, nakon toga u 19:00 sati u Irlirskoj dvorani imamo promociju knjige Potop autora Damira Karakaša. Oko 20:00 sati kreće glazbeni program u suradnji s kafićem, dodaje Šejatović.

Najavila je i dio programa za 24. travnja koji će biti odrađen u suradnji sa Domom sv. Antun gdje će biti promocija zbirke pjesama štićenika doma pod nazivom „Voljeti se treba sad“. Kada su u pitanju najmlađi oni imaju svoj program.

Imamo i za djecu izdvojeni dio. Krenut ćemo s izložbom knjiga što bi orstenova družina čitala, a izložba će biti otvorena od 23. travnja do 30. travnja. Nakon toga imamo čitanje priče „Lisica je naučila da sreća stanuje u srcima“ koje će se moći poslušati u 9:30 i 14:30 sati. Nakon toga je književni sustret od 10:00 do 11:00 sati te slijedi predstava dječjeg kazališta iz Ljubljane. Program za djecu završava čitanjem priče „Za minutu mama“ koja će se održati od 17:00 do 18:00 sati, kazala je Ivana Mihalić s odjela za djecu predškolskog uzrasta Gradske knjižnice.

Svaku od dječjih priča prati po jedna likovno kreativna radionica tematski vezana uz priču. Svakog dana djeca posjećuju knjižnicu, posebno dječji odjel, a za Noć knjige nije ništa drugačije. Mnogo djece posjećuje knjižnicu upravo zbog radionica, ali na ovaj način razvijaju i dugoročnu ljubav prema knjigama pa i u odrasloj dobi nastavljaju dolaziti na manifestaciju Noć Knjige.