Pametne led svjetiljke na stupove javne rasvjete postavljene su za sada na potezu od Brze ceste prema Baniji, a ovaj tjedan je na redu dio Brze ceste od Ulice kralja Tomislava do Ulice dr. Ante Starčevića te Gradac, Zagrebačka i dio DC-228.

-Traje modernizacija sustava javne rasvjete tj. zamjena postojećih 9081 energetski neučinkovitih svjetiljki  novim led svjetiljkama u koje se dodatno ugrađuje i komunikacijski modul koji će omogućiti slanje relevantnih podataka iz svjetiljke u Upravljačko-nadzorni centar. Tako će putem SMART sustava omogućiti smanjenja intenziteta rasvjete potencijalno svakog rasvjetnog tijela  kako bi se dodatno smanjila potrošnja energije,  ali i svjetlosno zagađenje. Osim toga, na 300 novih rasvjetnih tijela postavljena je priprema za ugradnju dodatnih senzora (buka, vlaga, temperatura itd.), a 152 obračunska mjerna mjesta unutar transformatorske stanice bit će izmještena u samostojeći nadzemni ormarić javne rasvjete.

Projekt se provodi putem EPC ESCO modela/ugovora po kojem pružatelj usluge investiciju provodi tako da se naplaćuje kroz ostvarene uštede, odnosno Grad plaća mjesečnu naknadu pružatelju uslugu, a sljedećih 10 godina nema troška održavanja postavljenih rasvjetnih tijela. Za posao vrijedan 6,7 milijuna eura s PDV-om provedenom javnom nabavom izabrana je tvrtka Verso Altima.

Modernizacija sustava javne rasvjete donijet će uštedu potrošnje električne energije, po izračunu od 78%, a time i troškova za istu, znatno manje troškove održavanja, zadovoljavanje zahtjeva za horizontalnom rasvijetljenošću, sprječavanje bliještanja i smanjenje emisije stakleničkih plinova, što će doprinijeti zaštiti okoliša, a poboljšat će i vizualni dojam, priopćili su iz Grada.