Radovi na aglomeraciji u Zvijezdi i na Gazi se nastavljaju, na što su stanovnici reagirali vrlo nevoljko te se naposljetku obratili Europskoj komisiji o čemu smo izvještavali, iz Vodovoda i kanalizacije stigao je odgovor.

-Mi razumijemo nezadovoljstvo građana i zabrinutost, ali smatramo da se ti problemi rješavaju unutar struke i projekta te da ju upravo struka ta koja vodi projekt. U stalnoj smo komunikaciji s građanima i svi dokumenti i aktivnosti projekta dostupni javnosti. Gospodina Medića smo pozvali dva puta u Vodovod da dođe sa stručnjacima koje je najavljivao i na uvid dokumentacije, međutim niti jednom se nije odazvao. 18. travnja smo održali sastanak s predstavnicima Inicijative građanima Zvijezde i Gaze te smo im pojasnili dopis gospodina Medića po točkama i vjerujemo da nije ostalo otvorenih pitanja, rekla je Katarina Malenica, direktorica ViK-a.

Svi navedeni zahtjevi pobrojani u dopisu inicijative građana, kako kažu iz ViK-a pokrenuli su još puno prije.

Na primjer radovi u Kraševoj, Draškovićevoj, Gambonovoj i Bencetićevoj ulici privremeno su zaustavljeni 8. ožujka dok se ne preispita tehnologija izvođenja radova i već tada su započeti razgovori sa stručnjacima iz područja geomehanike. Nadalje, snimak svih fasada je odrađen prije početka radova i to je dostavljeno nadzoru. Odrađena je nezavisna revizija još 2018. godine, a ponovno ćemo ju provesti kada ćemo raditi izmjene i dopune glavnog projekta, dodaje Malenica.

Sva dokumentacija se može dobiti na uvid i biti javno dostupna svima. Također ističu kako brojke gospodina Medića o oštećenim zgradama ne odgovaraju činjeničnom stanju. Na trasi provođenja radova koja je duga pet kilometara, jača oštećenja dogodila su se unutar trase od 400 metara gdje je stradalo pet objekata, od čega su dva stradala u potresu, kažu iz Vodovoda.

-Mogu reći da smo poduzeli sve radove kako bi pomogli građanima u zoni radova. Angažiran je statičar za pregled oštećenih objekata koji još uvijek izlazi na teren, naručeno je osiguranje dokaza putem suda za objekte u zoni radova. Održali smo niz sastanaka s građanima kako bi ih pravovremeno informirali. Dogovorili smo sastanak građana s izabranim ekspertom iz područja geomehanike koji će biti sutra. Ponudili smo plaćanje troška najamnine za zamjenski stan ili poslovni prostor u oštećenim objektima. Rekli smo građanima da će svi oštećeni objekti biti sanirani sukladno ugovornim obvezama.