Grad Karlovac i Duga Resa 24. i 25. svibnja postat će filmske pozornice za prvi autorski festival karlovačkog Kina “Edison” – “Festival kaskaderstva – 3, 2, 1 snimaj!”.

Ovakav međunarodni festival jedinstven je događaj i za Karlovac i za cijelu regiju jer izvan granica SAD-a ne postoji niti jedan događaj posvećen kaskaderima – ljudima bez kojih filmovi ne bi bili ono što jesu. Stoga ne čudi ni činjenica da će ugostiti neka od najvećih kaskaderskih imena, a dodijelit će se i nagrade za najuspješnije kaskade u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Ovo nije važno samo za lokalnu razinu, nego i za prostor širi od Hrvatske. Očekujemo da će festival biti atraktivan i privući posjetitelje. Ideja je povezati filmsku industriju i jedan ovakav festival, koji ne želimo da se održi jednom, nego da se nastavi održavati iz godine u godinu, poručio je ravnatelj Kina “Edison” Ivan Gojmerac.

Dvodnevni festival okupit će profesionalce iz filmske industrije, zaljubljenike u film i adrenalin, ali i sve one posjetitelje koji žele iskusiti što to znači biti kaskader.

Festival starta 24. svibnja u Dugoj Resi s dinamičnom demonstracijom kaskaderstva. Publika će vidjeti tri atraktivne kaskade – paljenje, skok s visine i koreografiju tučnjave i otkriti sve tajne iza sigurnog izvođenja kaskada. Svečano otvorenje je istog dana u našem Edisonu, uz projekciju hrvatskog ratnog akcijskog filma “Broj 55” i razgovor s redateljem Kristijanom Milićem i kaskaderima koji su sudjelovali u filmu, objašnjava voditeljica programa Lana Dojčinović Matovina.

Valja napomenuti i kako će u programu sudjelovati i kaskaderke. S obzirom na to da ženske akcijske junakinje više nisu rijetkost, organizatori smatraju kako je važno osvijestiti i taj fenomen. Sva iznenađenja nisu nam htjeli otkriti, a detaljan program “Festivala kaskaderstva” možete potražiti na poveznici.

Gradonačelnik Damir Mandić za kraj je istaknuo kako je iznimno zadovoljan ovom idejom te kako je siguran kako će se ovaj festival nastaviti održavati i biti još jedna jako dobra priča za Karlovac.