Festival znanosti na karlovačkom je Veleučilištu okupio mnoge zainteresirane posjetitelje i učenike osnovnih i srednjih škola. Ovakve manifestacije pridonose vidljivosti Veleučilišta, međutim koliko im ovakvi događaji novih studenata dovedu, teško je reći. Zasigurno određen postotak učenika upravo nakon ovakvih manifestacija se odlučuje upisati Veleučilište.

U svakom slučaju jako su pohvalne ovakve manifestacije na institucijama. Konkretno Festival znanosti je nacionalan događaj i cijelo je vrijeme prisutan na Nacionalnoj web stranici i u svakom trenutku svatko može vidjeti što i kako radimo i lakše doći do nas. Primijetili smo da smo prepoznatljiviji na festivalima, konferencijama i događanjima, a i učenici nas često prepoznaju i znaju od kud smo, rekla nam je Sandra Zavadlav, profesorica stručnih studija i jedna od organizatorica Festivala znanosti i Dana otvorenih vrata.

Među zapaženijim radionicama kod malih posjetitelja bilo je ono o kemijskim reakcijama, a od predavanja se istaknulo jedno zanimljivog naziva „Od kave raste rep“. 50-ak učenika naizmjenično je moglo poslušati predavanje i sudjelovati na radionici.

-Na predavanju je bilo riječi o kavi, o njenim vrstama i specifičnostima. Mi tehnolozi u suradnji s liječnicima smo primijetili kako se ispija sve više energetskih pića. Neizostavan dio i energetskih pića i kave je kofein koji i nije toliko poželjan za djecu i mlade, pa će na predavanju biti puno riječi o tome koliko su energetska pića dobra, a i o mogućim posljedicama. Potrebno je biti umjeren, dodala je Sandra.

-Za djecu će to biti nadam se vrlo zanimljivo. Uvijek budu oduševljeni kad dođu kod nas u laboratorije, znatiželjni su i željni znanja. Putem pokusa ćemo im pokušati dočarati kako ljudska djelatnost može utjecati na klimatske promjene i kako na dnevnoj bazi možemo popraviti klimatsku sliku, rekla nam je Jasna Halambek, viši predavač stručnih studija.

Dok su jedni slušali predavanje drugi su imali prilike isprobati kemijske pokuse u laboratoriju Veleučilišta.

-Baš ovakvim radionicama nastojimo im pokazati da kemija nije strašna već može biti poučna i zabavna znanost. Oni ovakav oblik prenošenja znanja vole i često svoju znatiželju usmjere u istraživanja i znanost, dodala je Jasna.

Potražnja za studiranjem u Karlovcu, iz godine u godinu, sve je veća, a tome uz modernu tehnologiju znatno doprinose i ovakvi tjedni otvorenih vrata te Festivali znanosti na kojima svatko može pronaći nešto što će mu razbuktati maštu i znatiželju.