Nakon uspješno održane smotre dječjeg folklora održao se i 28. Susret plesnih ansambala Karlovačke županije u organizaciji ZOAKD-a Karlovac i ZAKUD-a Karlovačke županije. Na ovogodišnjoj smotri nastupili su ansambli u tri kategorije razdvojene po dobi plesnih skupina, a sveukupno je nastupilo 27 skupina.

Kroz današnji dan možemo očekivati sjajne izvedbe svih generacija i sjajne programe koje su pripremili.Neki veseli neki manje veseli, ali svi su zaslužili veliki pljesak za taj trud i ljubav koji daju prema plesu. Godinama ta tradicija traje i zaista sam ponosan na te ekipe koje se trude i postižu dlične rezultate, kazao je Damir Škrtić,predsjednik ZAKUD-a Karlovačke županije.

Među svim skupinama koje su nastupile teško je izdvojiti nekoga. Svi ulažu veliki trud u pripremanje svojih koreografija za ovakve smotre, ali i noga natjecanja na kojima nastupaju kriz godinu.

Oni su meni svi jednako dragi. Uvijek ima nekih oscilacija tako da su mi svi dragi. Svi su dobro i sjajni. Samo ovisi o programu, o inspiraciji, atmosferi i naravno o selektoru, kaže Škrtić.

Selektori ipak traže ono nešto posebno u svim nastupima, a upitali smo ovogodišnju selektoricu koji su to kriteriji po kojima se nastupi ocjenjuju.

Nekoliko je elemenata. Naravno, prvo gledam je li ideja u skladu s kostimima i izborom glazbe, da je glazba primjerena uzrastu, a gledam i izražajnost kod izvođača. Gledamo i plesnu tehniku i prostornu kompoziciju, kazala je selektorica Nataša Jurišić, predsjednica Stručnog savjeta za ples u Hrvatskom saboru kulture.

Selektorica Jurišić nije prvi puta u Karlovcu pa primjećuje napredak u ansamblima iz godine u godinu.

Svi ansambli su itzvrsni, također ne mogu izdvojiti nikoga jer se radi o različitim stilovima. Svi imamo uspone i padove u kreativnosti, ali svi oni drže tu razinu skoro kao profesionalni plesači, kaže Jurišić.

Nakon smotre selektorica odabire one najbolje prijavljene preko Hrvatskog sabora kulture koje zatim očekuju 36. nacionalni susreti plesnih ansambala iako kao i svake godine do sada piše osvrte za sve ansamble i plesne skupine kako bi im ukazala na moguće pogreške ili ih potaknula da nastave s radom u smjeru u kojem su krenuli.