U sklopu manifestacije Noć tvrđava Karlovac 2024. 10. svibnja sve posjetitelje očekuje bogat i besplatan program. Uključeno je nekoliko kulturnih i turističkih institucija: Gradski muzej Karlovac, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Glazbena škola Karlovac i drugi.

Grad Karlovac kao sudionik aktivno sudjeluje treću godinu zaredom, a u ovogodišnje izdanje uključeno je nekoliko gradskih ustanova i svaka je pripremila raznolik i bogat program za široku publiku. Među njima je Gradski muzej Karlovac. Prema riječima ravnatelja Igora Čuliga, muzej je otpočetka bio spreman za jedan ovako ozbiljan, međunarodni projekt, zahvaljujući brojnim i dugogodišnjim projektima i programima.

-Kad gledam i kroz angažman muzeja i mnogih kulturnih dionika u Gradu Karlovcu u zadnjih dvadesetak godina, počevši od Sajma vlastelinstva, Svetog Mihovila, dakle, različitih udruga, kontinuirano se podizala razina svijesti o važnosti utvrdbene baštine pa je ovo zapravo nešto što mi kapitaliziramo na osnovu dosadašnjih praksi, uz dužno poštovanje koje odajemo inicijatorima iz Šibenika.

Čulig je dodao kako je događaj poticaj kulturnim industrijama i laboratorij oživljene povijesti iz kojeg izviru nove ideje za naš turizam.

Sa ciljem promoviranja rane i obiteljske pismenosti brojnim aktivnostima u manifestaciju se uključila i karlovačka Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića. Ravnateljica Kristina Čunović najavila je program koji obuhvaća čitanje priča i radionice, trajat će od 18 do 22 i 30, a održat će se u potkrovlju Starog grada.

-Odlučili smo se za motive noći, sove, dvorce, zmajeve i kreativnim radionicama za djecu pokušat ćemo animirati obitelji koje dođu s djecom. Termini su interesantni, nadamo se da će roditelji i djeca ostati budni jer će se pričanje priča održavati od 18 do 22 i 30. Čak četiri naša knjižničara provodit će radionice koje su namijenjene starijoj vrtićkoj skupini i učenicima nižih razreda osnovne škole. Djeca će moći ponijeti sve svoje uratke kući.

Manifestaciju će obogatiti i program Glazbene škole Karlovac, a profesorica Lana Ćosić najavila je koncert glazbe iz razdoblja ranog baroka, srednjeg vijeka i renesanse. Nastupaju profesori Glazbene škole koji će svirati tehnikom izvođenja glazbe onog vremena

-Vrlo specifičan instrument, koji je, možemo reći, trademark glazbe iz tog doba, je čembalo. Glazbena škola je u posjedu jednog takvog instrumenta tako da je on neizostavan dio izvođačkih ansambala tog vremena.

Stari grad Dubovac goste će dočekati uz ambijentalnu rasvjetu i prigodnu glazbu najavila je, između ostalog, gradska pročelnica Daniela Peris.

-Od 17 sati posjetitelji će moći posjetiti branič kulu i izložbene prostore Starog grada Dubovca. Na samom ulazu dočekat će ih kostimirani glumci i vratiti ih u Srednji vijek i od njih saznati i neke zanimljivosti, uz navedene kreativne dječje radionice Gradske knjižnice i koncert Glazbene škole. Od 17 sati najmlađe očekuje potraga za blagom Upoznaj Stari grad Dubovac u organizaciji KAMAT Adventurea. Sve one koji vole šetati i naučiti nešto novo pozivamo u 18 sati ispred Paviljona Katzler da se pridruže tematskoj turističkoj turi Od Karlstadta do Kaštela koju organizira Udruga turističkih vodiča Karlovačke županije Bastion.

Peris je posebno istaknula i kako će od 20 sati posjetitelji moći uživati u jazzu, bluesu, soulu u izvedbi AL SiTAR trija.

Prema riječima gradonačelnika Damira Mandića, puno je stvari koje mi znamo o nama, ali drugi ne znaju, a neće ni saznati ako im mi ne kažemo. Istaknuo je kako je uključivanje u ovu međunarodnu manifestaciju bila dobra odluka.

-Naš Stari grad Dubovac, a i Karlovac samim tim postaju jedna točka u široj priči. Osnovni cilj nam je da mi predstavimo ono što mi imamo, što mi jesmo i što je naša kulturna baština.

Kulturno-turistička manifestacija Noć tvrđava održava se na utvrđenim spomenicima spomeničke baštine, poput tvrđava, utvrda i dvoraca. Prvi put je održana 2022. godine u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kao rezultat zajedničkog europskog projekta Fortitude. Uključuje više od 45 fortifikacijskih lokaliteta u više šest zemalja. Ove godine iz Hrvatske je 35 sudionika, Crne Gore četiri, a iz Bosne i Hercegovine dvoje, a priključile su se i Češka, Slovenija, Rumunjska, Srbija i Ukrajina.