Karate klub Karlovac 1969 slovi kao istinski temelj hrvatskog karatea prvenstveno zbog svojih uspjeha, a zatim i duge tradicije. Kroz prošlost je odgojio brojne generacije. Mnogi karatisti postali su treneri, neki su zabilježili brojne odlične reprezentativne rezultate, no neki su, nažalost, na vrhu svoje karijere napustili redove ovog sporta. Godine 2019. klub je proslavio 50. rođendan i za tu prigodu snimljen je kratkometražni dokumentarni film o povijesti kluba te je promovirana monografija naziva „Pedeset godina karatea u Karlovcu — od Feitla do Povrženića”. Da će se jednog dana ponovno ispisati sjajna povijest, dokazali su nam mladi karatisti.

– Priključio sam se ovom klubu, jer mi je karate dobar sport i ovdje su mi prijatelji. Karateom se bavim već 9 godina. Treneri su odlični. Zauvijek ću pamtiti Balkansko prvenstvo u Crnoj Gori gdje sam osvojio 2. mjesto, Ivan Farkaš, karatist KK Karlovac 1969.

– Mene je mama uvukla u to. To mi nije bio prvi plan. Bio je ples, ali kad sam krenula, zaljubila sam se u sport, u tehnike i ajmo reći u trenera, jer je brinuo o svima nama. Nažalost, velik dio nas je otpao, ali najhrabriji su ostali. Ima jako puno natjecanja i teško ih se prisjetiti, no izdvojila bih Kup Hrvatske. Osvojila sam zlatnu medalju. Bilo je jako teško i bilo je puno borbi. Protivnice su bile isto jako spremne, ali evo, uz malo sreće i uz naporan rad, osvojila sam zlatnu medalju i kvalificirala se na Balkansko prvenstvo, Lucija Šegavić, karatistica KK Karlovac 1969.

– Sport može poticati puno toga, razvijanja i prijateljstva. Treneri su odlični. Zbilja brinu o nama i stvarno jako puno rade s nama. Trude se da napredujemo sve više i više te im to uspijeva, Mark Buturajac, karatist KK Karlovac 1969.

Nedugo je u Ivanjoj Reki održan Kup Hrvatske za mlađe dobne kategorije u karateu. Na turniru je nastupilo 420 natjecatelja iz 62 kluba. Ovo je ujedno bio i izborni turnir za Balkansko prvenstvo koje se ove godine održava u Istanbulu u Turskoj. Karate klub Karlovac 1969 nastupio je s 11 natjecatelja. Mladi karatisti osvojili su ukupno 8 medalja, 4 zlata, 3 srebra i 1 broncu te su se u ukupnom poretku klubova smjestili na visoko 4. mjesto. Ovim rezultatom čak 8 natjecatelja izborilo je Balkansko prvenstvo.

– Natjecateljska grupa broji 30-ak članova. Pokrili smo sve kategorije. Malo nam sad štekaju seniori, ali i to ćemo riješiti. Još uz to imamo karate vrtić koji broji 20-30 članova i karate školu. To su 3 grupe s kojima radimo. Natjecatelji se dijele još u mlađu i stariju grupu, Ivan Puklavec, trener KK Karlovac 1969.

S druge strane, vrlo je teško u karateu održati seniorski pogon. Primjer je Dino Povrženić koji je godinama bio sinonim za ovaj sport.

– Nakon studija i završetka studija još se može dok se ne zaposli čovjek, a kad se zaposli onda je to vrlo teško pratiti s obzirom da je Dino završio građevinu. Vrlo brzo je dobio posao u Zagrebu. To su putovanja u Zagreb i natrag. Dolaziti od 6 do 18. Jednostavno, nemoguća je misija baviti se vrhunskim sportom, a oni koji su bili vrhunski, ne žele se spuštati na razinu nekog održavanja. Ili će se baviti da osvoje svjetsku ili europsku medalju što je jako zahtjevno i izazovno danas. Onako, jednostavno, tijelo ne može izdržati takav tempo, Dario Keča, trener KK Karlovac 1969.

Cjelokupan razgovor s mladim karatistima te trenerima Puklavcem i Kečom pogledajte u emisiji „Sportski pregled“ na sljedećoj poveznici: