“Lažima se vatre ne gase” – parola je to pod kojom su se na Markovom trgu okupile stotine vatrogasaca iz cijele Hrvatske. Nezadovoljni su statusom profesionalnih vatrogasaca, neujednačenim plaćama i pravima. Prosvjedom žele izvršiti pritisak na Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja nije donijela potrebne podzakonske akte.

-Zašto ovakav HVZ ne smije biti sam sebi svrha? On mora voditi brigu o nama, o vatrogascima, o vatrogasnim zapovjednicima. Nije dovoljno 20 milijuna eura. Potrebno je 40. Dodat ćemo još, i reći ćemo – 50 milijuna eura vrijedi vatrogasna mreža i minimalni vatrogasni standardi. Je li to puno?, upitao je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasca Hrvatske Goran Franković.

Nadaju se kako do novih sindikalnih akcija neće doći, ali su i poručili kako neće odustati od zahtjeva.

-Nikome od nas ovo nije drago, niti se ovo nama baš da raditi, ali ništa nije isključeno. Nismo ništa razgovarali, ali sindikati jesmo, imamo svoja prava. Normalno da sve zanima hoće li biti štrajka vatrogasaca. Ljudi moraju znati da su vatrogasci služba koja ima mogućnost štrajka, ali ne kao ostale struke, mi na intervencije izlaziti moramo i tu nema straha od strane građana da će biti zakinuti, da neće biti zaštićeni i sigurni, poručio je Frane Žudić, tajnik Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca.

Premijer se za sad nije osvrtao na prosvjed.