Više od tisuću vatrogasaca iz cijele Hrvatske danas će prosvjedovati na Markovom trgu u Zagrebu. Nezadovoljni su statusom profesionalnih vatrogasaca, odnosno neujednačenim plaćama i pravima za isti posao, pojasnio je u razgovoru za Media servis jedan od organizatora prosvjeda, tajnik Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Frane Žudić:

– Dugo godina čekamo da se donesu pravni i podzakonski akti koji bi uredili sustav vatrogastva do kraja i nama omoguićili bolja materijalna i radna prava, ali i opstanak postrojbi, pošto imamo problem kroz financiranje postrojbi i prijetnju zatvaranja pojedinih javnih vatrogasnih postrojbi u državi, treba riješiti problem financiranja.

Vatrogasci se okupljaju u 12 sati na Europskom trgu, odakle kreću prema Trgu svetog Marka. U 12:30 s parkirališta Zagrebačkog velesajma prema središtu Zagreba kreće i kolona od 70-ak vatrogasnih vozila, a u znak potpore, u 13 sati, za kada je predviđen početak prosvjeda, oglasit će se sirene u vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske. Uoči prosvjeda, u 11 sati, u Vladi će se održati sastanak na kojem će biti predstavnici Vlade, Hrvatske vatrogasne zajednice i predstavnici sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca.

Što očekujem od sastanka? Iskreno, ne znam. Puno sastanaka smo odradili kroz kraj veljače i ožujak, sve je išlo u dobrom smjeru, mi smo vjerovali u to da će se priča riješiti, međutim nije. Sad smo svjesni da je vlada tehnička i da se neke takve stvari i odluke ne mogu u ovom trenutku donositi, ali u svakom slučaju dobra prilika da se čuje naš glas još malo šire i dalje, imamo nekako dojam da nas se nije shvatilo dovoljno ozbiljno.

O nikakvim daljnjim akcijama nije bilo razgovora, a Žudić se nada da neće biti ni potrebe.

– Nikome od nas ovo nije drago, niti se ovo nama baš, što bi se reklo, da raditi, ali nije ništa nije isključeno. Nismo ništa razgovarali, ali sindikati jesmo, imamo svoja prava. Normalno, svih zanima da li će biti štrajka vatrogasaca. Ljudi moraju znati da su vatrogasci služba koja ima mogućnost svog štrajka, ali ne kao ostale struke, mi na intervencije izlaziti moramo i tu nema straha od strane građana da će biti zakinuti, da neće biti zaštićeni i sigurni, prenosi Media servis.