Zagrebački Velesajam krajem prošlog mjeseca bio je domaćin najvećeg kinološkog događaja na svijetu – Svjetske izložbe pasa koja je okupila ljubitelje pasa iz 79 različitih zemalja, a posjetitelji su mogli vidjeti gotovo 25 tisuća pasa i 400 pasmina. Robert Filipović iz Karlovca izlagao je dvije autohtone pasmine, tornjaka i malog međimurskog psa, a njegova uzgajivačnica Dalmatinski vrisak ostvarila je povijesni uspjeh.

Margot Dalmatinski Vrisak u konkurenciji 48 prijavljenih tornjaka, osvojio je titulu najljepšeg psa pasmine, tzv. Best of breed. Riječ je o dvoipolgodišnjem višestrukom svjetskom i europskom šampionu u različitim kategorijama.

Iznenadilo nas je što smo u Best in show-u ostvarili povijesne rezultate za pasminu. Jako smo sretni zbog toga. Naime, izložena su bila 32 štenca različitih pasmina iz cijelog svijeta. Mi smo ušli u top 6 najljepših štenaca. Druga kategorija u kojoj smo sudjelovali bila je „Najljepši par“. Naši tornjaci osvojili su titulu najljepšeg para pasmine, a ušli smo i u top 6 najljepših parova svijeta u konkurenciji 29 izloženih u Best in show-u, ispričao nam je uzgajivač Robert Filipović.

Robert je sa svojim psima sudjelovao i u izboru naljepšeg autohtonog psa Hrvatske te sa Margot osvojio prestižno prvo mjesto.

Izlagali smo i malog međimurskog psa. To je naša sedma hrvatska autohtona pasmina koja broji svega 1200 pasa upisanih u rodovnu knjigu. Bilo je 6 prijavljenih, a mi smo osvojili titulu World Winner Cup, istaknuo je Robert.

Na svjetskoj izložbi svoje je hrvatske ovčare izložio i Nikola Bakale iz uzgajivačnice Crna šapa. U konkurenciji 26 ovčara, ostvareni su sjajni rezultati.

U otvorenoj kategoriji izložili smo ženku Oksanu koja je osvojila odličnu ocjenu i drugi plasman, u razredu šampiona izložili smo ženku te osvojili odličnu ocjenu i treći plasman. U kategoriji veterana osvojili smo drugo mjesto. U sklopu Svjetske izložbe održana je i 18. specijalna izložba Hrvatskih ovačara i tornjaka. S rezultatima smo i više nego zadovoljni, istaknuo je Nikola Bakale.

U razredu otvorenih osvojena je odlična ocjena i prvo mjesto, u razredu šampiona odlična ocjena, prvo mjesto i najljepša ženka pasmine te u veteranima titula najljepšeg psa veterana.

To je jedna od naših najstarijih autohtonih pasmina. Radni pas koji je dobar u športskim radnim disciplinama. Ja ih koristim recimo u potragama kao spasilačke pse, naglasio je Bakale.

Podsjetimo, ove godine na izložbu je prijavljeno 252 zlatnih retrivera, 235 francuskih buldoga, 194 velška korgija pembruk i 192 sibirska haskija. Predstavljene su i hrvatske autohtone pasmine – dalmatinski pas, bosansko-hercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak, istarski kratkodlaki i oštrodlaki gonič, posavski gonič, hrvatski ovčar, kao i međunarodno nepriznati mali međimurski pas – međi.