Nikola Tesla Experience Centar Karlovac svečano je otvoren 8. svibnja 2023. godine. Prema riječima ravnateljice Martine Marušić Britvec, postali su nezaobilazno odredište znanosti, tehnologije i kulture iz cijelog svijeta.

-Prije svega, ovaj Centar ima glavni cilj promociju đaka karlovačke realke Nikole Tesle, a kroz proteklih godinu dana pokazalo se da imamo jako puno posla u tom dijelu da povežemo Karlovac i Teslu na međunarodnoj i nacionalnoj razini i da svi znaju zašto je ovaj Centar u Karlovcu i koja je to važna poveznica Karlovca i Tesle. Upravo ova činjenica da je njegova zadnja diploma upravo iz Karlovca.

Marušić Britvec je navela i ostala dva cilja, a to su edukacija i inspiracija te podrška poduzetnicima, a ovom prilikom je i istaknula rezultate koji su ostvareni u prvoj godini rada.

-Ono što bih istakla je činjenica da nas je posjetilo više od 23 tisuće posjetitelja, da je više od 250 poduzetnika koristilo usluge našeg Centra, u vidu radionica ili individualnih savjetovanja, odnosno, mi smo im pomogli da oni postanu poduzetnici, što nam je jako važno. Treća brojka koja najbolje govori o našoj pomoći poduzetnicima je 300 tisuća eura bespovratnih sredstava koje su oni dobili, a omogućile su im kolegice iz Poduzetničkog centra.

Županica Martina Furdek Hajdin osvrnula se ovom prilikom na to zašto je Karlovac sanjao Centar, a ne spomen ploču, bistu ili spomenik Tesli te je prezentirala put nastanka centra od Doma, preko Experience centra do Poduzetničkog centra te kako je sve započelo 2006.,nastavljeno 2011. pa 2016. godine da bi 2019. godine počela izgradnja i Centar bio otvoren 2023. U sve je bilo uključeno mnogo dionika i uloženo je mnogo truda i entuzijazma.

-Mnogi od vas su sve ove godine svjedočili ovome o čemu mi ovdje danas pričamo i bili su dio pokušaja nastajanja i ove zgrade, ali ja ju zaista ne smatram ciljem, ona je samo jedan prostor u kojem trebamo stvarati život i prilike i za rad i za odrastanje i za nove spoznaje.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić ovom je prilikom podsjetio koja je veza između Karlovca i Tesle te se zahvalio svima koji su zaslužni za realizaciju ovog velikog projekta

-Ovo je pokazatelj da iza te jedne želje, ta jedne vizije treba stajati puno posla, puno rada i s te strane, jedno veliko hvala i jedno veliko priznanje Karlovačkoj županiji, naravno i Gimnaziji Karlovac i Gradu Karlovcu kao partnerima, ali valja ovo naglasiti.

U sklopu proslave prve godišnjice pripremili su i bogat program događanja za sve ukuse i interese posjetitelja. Od danas do 24. srpnja u prostoru će biti postavljena izložba originalnih dokumenata o Teslinu boravku u Karlovcu i školovanju na Velikoj kraljevskoj realki od 1870. do 1873. godine. Također, posjetitelji će moći vidjeti i originalna učila kabineta iz fizike iz Teslina doba koja suproglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske.