Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac već godinama povodom Dana škole organizira i Dan otvorenih vrata, a sve s namjerom da na zanimljiv i kreativan način različitim radionicama, predavanjima i demonstracijama zainteresiraju javnost za svoje programe. Ciljana publika su naravno osmaši koji razmatraju upis u ovu školu, a kojih, kako doznajemo, ne nedostaje.
TUŠ broji oko 300 učenika, a svake godine upišu novih stotinjak. Za izbor imaju pet različitih smjerova: kuhar, konobar, slastičar, komercijalist te tehničar posluživanja, koji se ove godine po prvi puta upisuje. Zadnjih godina najpopularniji je smjer kuharstva, a doznajemo i kako je interesa za konobarenjem sve manje, zbog čega se nadaju da će novi smjer zaživjeti i ponovno popularizirati ovo zanimanje.
Učenici TUŠ-a današnjim posjetiteljima prezentirali su svoja zanimanja, a osnovnoškolci su dobili priliku i isprobati kako je to biti kuhar ili konobar.
–S obzirom na prošle godine, kada pitamo učenike zašto su se upisali u našu školu, često kažu da ih je privuklo baš to kada su došli na Dane otvorenih vrata. Svake godine imamo i promociju škole po osnovnim školama pa ih dosta i tako privučemo. Učenici vođenjem stječu neka iskustva i prezentiraju svoja zanimanja, a posjetitelji onda dobiju priliku i sami nešto isprobati i vidjeti kako to izgleda, objašnjava nastavnik kuharstva Zlatko Šušlje.
Zadovoljstvo odabirom TUŠ-a ne skrivanju ni učenici, koji su nam otkrili zašto su se odlučili za svoje smjerove i što su sve naučili, ali i zašto bi svoju školu preporučili mlađim generacijama.
–Čuo sam da su profesori dosta dobri, htio sam probati nešto novo i vidjeti kako je to, što se na kraju i isplatilo i svima bih preporučio. Sestra mi je završila za konobara i imala puno uspjeha pa mi se jednostavno svidjelo zanimanje i način rada. Profesori su jako dragi i izlaze u susret i puno toga sam naučio. Ostvarivao sam i velike uspjehe na natjecanjima i nadam se da ću nakon srednje dobiti priliku raditi u nekom dobrom hotelu, restoranu ili baru, rekao nam je učenik trećeg razreda konobarskog smjera, Hrvoje Babić.
–Došla sam ovdje iz Zagreba i htjela ići za kuhara. Stvarno mi je drago da sam se upisala, praksa mi se jako sviđa. Učimo kako se slažu jela, recepte, normative, kako pravilno koristiti noževe i slično. I prije srednje sam voljela kuhati pa mi je ovo samo dodatak. Nakon srednje bih htjela ići na specijalizaciju u Zagreb i početi raditi, kaže učenica prvog razreda smjera kuharstva, Maja Borovec.