Kao što smo već izvjestili, sutra Karlovčane očekuja bogat program na Noći tvrđava, a uvid u program dajemo vam u nastavku:

– od 17:00 do 22.30 – Kostimirani glumci posjetitelje vraćaju u doba srednjeg vijeka,

– od 17:00 do 22.30 – Svjetlosni efekti uz ambijentalnu glazbu,

– od 17.00 do 22.30 – besplatan ulaz u izložbene prostore Starog grada, slobodan ulaz u Branič kulu sa vidikovcem,

– od 17.00 do 20.00- Potraga za Blagom- Upoznaj Stari grad Dubovac, aktivnost za mlađe posjetitelje,

– od 18.00 do 20.00 – Od Carlstada do Kaštela, turistička tura. Tura je osmišljena tako da kroz šetnju povezuje karlovačku Zvijezde i Stari grad Dubovac s naglaskom na njihovu obrambenu funkciju kroz povijest. Početak ture je ispred Paviljona Katzler gdje vodiči upoznaju sudionike ture s važnom ulogom Zvijezde kao fortifikacije nastale prema urbanističkom planu idealnog renesansnog grada. U šetnji po Velikoj promenadi nastavlja se priča o bedemima, bastionima i šančevima, graditeljima i izazovima gradnje šesterokrake zvijezde kao vojnog grada i važne utvrde. Nastavljamo prema Miljokazu uz osvrt na važnu prometnu ulogu Karlovca i izgradnju povijesnih cesta. Ulicom Vladka Mačeka dolazimo do Marmontove aleje, prisjećamo se ceste Lujzijane, Napoleonove vladavine i sadnje javorolisnih platana. Šetnjom uz rijeku Kupu i uz priču o lađarstvu tura nas dovodi do Nacionalnog svetišta Sv. Josipa te priču o gradnji ovog i drugih svetišta na području Karlovca. Slijedi uspon šumskom stazom do Starog grada Dubovca. Po dolasku na Stari grad vodiči tumače nastanak i razvoj utvrde na Dubovcu povezujući priču o najstarijem karlovačkom spomeniku s onom vezanom uz Zvijezdu.

– 18:30 – 19:30 Radionica Sova – Voditeljica: Ivana Mihalić
Aktivnosti započinju čitanjem slikovnice „Strašljiva sova“ autorice Antoanete Klobučar i ilustratorice Ane Kadoić. Nakon priče na likovnoj radionici sudionici će izrađivati sovice uz pomoć kolaž papira, ljepila i škara.

– 19.00- Koncert “Rane skladbe renesanse i baroka”, Koncert profesora i učenika Glazbene škole Karlovac, trajanje 45 minuta.

– 19:30 – 20:30 Radionica Zmaj – Voditelj: Mario Šimić
Nisu svi zmajevi opasni, neki su i prilično dobroćudni. Takav jedan zmaj obitava u priči Eme Pongrašić „O zmaju koji je volio cvijeće“ koja će biti pročitana u pravoj kuli. Nakon priče slijedi radionica na kojoj će sudionici izrađivati zmaja od papira i ukrasiti ga cvijećem koje se spominje u priči.

– 20.00 Koncert AL SiTAR TRIO “Blue Night”, Allan Sitar – piano /vocal, Vjekoslav Crljen – double bass, Filip Lusavec – drums, Allan Sitar – “old school” jazz pijanist i pjevač. Sa svojim triom izvesti će neke od najljepših kompozicija iz svog bogatog opusa – jazz, blues, latin, pop & soul te glazbenom čarolijom noć u Dubovcu učiniti plavom. Trajanje 90 minuta.

– 20:30 – 21:30 Radionica Vjeverica -Voditeljica: Sanja Graša
Nakon čitanja priče „Plašljiva vjeverica u mraku“ autorice Mélanie Watt, na kreativnoj radionici sudionici će izraditi malene vjeverice koje iskaču iz preklopljenih kartončića. Mrak nije tako strašan uz jednu ipak hrabru vjevericu!

– 21:30 – 22:30 Radionica Fazan – Voditeljica: Nataša Vojnović
Nakon priče Igora Knižeka „Drvosječa Tvrtko i fazan iz nebeskoga vrta“, na kreativnoj radionici djeca će od stranica otpisanih knjiga i kartona, tehnikom kolaža, uz pomoć voditeljice, izrađivati malene sličice – uspomene na karlovačku Noć tvrđava 2024. koristeći motiv noći i Starog grada Dubovca.