Dan Europe obilježava se 9. svibnja, kada se slave mir i jedinstvo u Europi. Ovaj datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije” kojom je 1950. godine uobličena ideja o novom obliku političke suradnje u Europi. Deklaracija se smatra začetkom današnje Europske unije, odnosno početkom europske integracije i suradnje za mir i jedinstvo.

Za obilježavanje Dana Europe organiziran je bogati program diljem Unije, pa tako i u Hrvatskoj kao najmlađoj članici. Republika Hrvatska službeno je postala članicom 1. srpnja 2013. godine.

Svake godine 9. svibnja slavimo Dan Europe i prisjećamo se Schumanove deklaracije kojom je predloženo stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, kao preteče današnje Europske unije. Danas je Europa, unatoč svim izazovima s kojima je suočena, simbol mira, blagostanja te kvalitete života. Europska unija predstavlja zajednicu vrijednosti visokih demokratskih standarda, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, obuhvaća široko tržište i nudi brojne prilike svojim građanima te osigurava visoku razinu sigurnosti te slobodu kretanja kako ljudi, tako i kapitala, robe i usluga.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ove godine obilježava Dan Europe prigodnim programom. U četvrtak 9. svibnja, s početkom u 11:00 sati, održat će se svečani koncert u Paviljonu na Zrinjevcu. Koncert će izvoditi Zagrebački orkestar ZET-a i Orkestar mladih glazbenika. Uz svečani koncert, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, oko Paviljona te u sjevernoj aleji Zrinjevca, bit će postavljena izložba najvažnijih hrvatskih projekata financiranih iz fondova EU. Zajedničko obilježavanje Dana Europe u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i veleposlanstvima država članica, održat će se na Europskom trgu, s početkom u 12:30 sati uz niz aktivnosti, plesnih nastupa, panela i prikazivanja kratkih filmova iz država članica EU.

Ujedno, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kroz projekt EUROPA U KINU ove godine donosi projekcije šest europskih filmova povodom Dana Europe, od 8. do 10. svibnja 2024. godine. U Kinu Metropolis, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i u KIC-u održavat će se besplatne projekcije filmova.

Ovogodišnji Dan Europe proteći će i uz slogan Europskog parlamenta „Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost“ jer točno mjesec dana kasnije održavaju se europski izbori u zemljama članicama EU, poručili su iz MVEP-a.

Na aplikaciji X oglasila se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Danom Europe odajemo počast viziji Roberta Schumana o ujedinjenoj, miroljubivoj i naprednoj Europi. Slavimo ljude koji su izgradili našu Uniju. I oni koji ga svakodnevno grade. Ovaj dan pripada svim Europljanima – sanjarima i graditeljima. Zajedno smo jači, poručila je von der Leyen.

IZVOR: Media Servis