• May 10, 2024
  • Dora Gornik
  • 0

Automobilistički sport na širem je karlovačkom području posljednjih godina zaživio u punom smislu riječi. Uz svjetske relijaše i brojne europske rally posade, na red su došli i isključivo domaći automobilisti u disciplini autoslaloma, svojevrsnom spoju tehničkih disciplina s brzinskim elementima, koja se primiče svojoj 25.godišnjici opstojanja u kalendarima Hrvatskog auto i karting saveza.

Ovogodišnja sezona Prvenstva Republike Hrvatske objedinit će osam natjecanja (Lasinja, Prelog, Ploče, tri u Zagrebu i dva u Mokošici), sve do kraja listopada, a otvara se novim natjecanjem pod imenom „Slalom Četiri rijeke“ na jednoj novoj oktanskoj destinaciji spoja dviju susjednih županija Zagrebačke i Karlovačke.

U zahtjevan i izazovan organizacijski posao upustila se ekipa jednog od najmlađih klubova u sustavu HAKS-a, karlovačkog Autokluba „Četiri rijeke“, kojima su kao suorganizatori pripomogli aktivisti zagrebačkog Autokluba Sava.

Natjecanje će se odvijati na dijelu prometnice Pisarovina-Lasinja (Kupska ulica), a samo trkalište duljine je 1.500 metara, s 33 slalom vrata u osam sektora. Park vozača smješten je pored pogona Jamnice, te drugi dio uz prostore Kupskih večeri, gdje je i administrativno sjedište organizatora, kao i završna svečanost podjele nagrada. Uz bodovanje PH u autoslalomu natjecanje je dio kalendarom raspisanog Kupa RH povijesnih automobila kategorije Točnost, te autoslalom Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a i Otvorenog prvenstva Karlovačke županije.

Lista prijava za autoslalom zaključena je sa 79 vozačica i vozača iz 17 klubova, dok ih je pet u Kupu Točnosti iz dva kluba. S čak 20 sudionika prednjači zagrebački Autoklub Dubrava iz čijih redova stiže i prošlogodišnji aktualni državni prvak Goran Sruk, dok će po desetak vozača imati i AK Dugo Selo, AKK DS Racing Prelog i AMK Zanatlija Zagreb. S područja Karlovačke županije, boje tri kluba, AK Četiri rijeke, AK Klek Ogulin i AK Ozalj branit će sedam vozača.

Prošlogodišnja sezona u šest natjecanja iznjedrila je isto toliko ukupnih pobjednika, da bi sama završnica u neizvjesnoj borbi odlučila o konačnom poretku. Pobjedničko postolje Državnog prvaka ostvarili su Goran Sruk (AK Dubrava Zagreb), te bodovno izjednačeni Marin Leš i Nenad Damarija, vozači AK Pula-Rovinj. Juniorski naslov odnio je Matej Radovanović (AK Delta), a sa šest je pobjeda do novog naslova konkurencije vozačica stigla Iva Damarija (AK Pula-Rovinj). Ekipno su, među 31 klubom, trijumfirali članovi AMK Zanatlija Zagreb ispred AK Pula-Rovinj i AKK Fly with Kolman Zagreb, dok su pojedinačni prvaci u klasama sezone 2023. bili: Filip Agić i Fran Kranjac (oba Zanatlija), Ivan Dropučić (Fly with Kolman), Nenad Damarija i Marin Leš (oba Pula-Rovinj), Goran Sruk (Dubrava) i Deni Kmetović (AK Župa Dubrovačka).

Ove godine, među gotovo 80 sudionika prvog natjecanja 21 vozi u juniorskoj konkurenciji, dok će spretnost i brzinu za volanom oprobati devet vozačica.

Autoklubu “Četiri rijeke” partneri u organizaciji su Općina Lasinja i Općina Pisarovina, Turistička zajednica područja Kupe, TZ Karlovačke županije, TZ Zagrebačke županije, te TZ Pisarovina.

Subotnji program 11. svibnja počinje od 8 sati verifikacijom i tehničkim prijamom, trening se vozi od 10,30 sati, a prva od tri vožnje starta u 13 sati nakon svečanog otvaranja. Proglašenje najuspješnijih predviđa se za 18,30 sati.

Foto: M. Krpan