Disleksija je specifičan oblik poremećaja čitanja. Poremećaj se manifestira u izostavljanju i nadodavanju slova pri čitanju, a pojavljuju se i ostali problemi u perceptivnom, jezičnom te pojmovnom razvoju. Iako je život osobama s disleksijom u prošlosti bio iznimno otežan, danas na sreću postoje metode koje djeci i odraslima olakšavaju čitanje – jedna od njih je i inovativna aplikacija Lexie koja se može koristiti u karlovačkoj Gradskoj knjižnici.

Disleksiju najlakše možemo opisati kao problem pri povezivanju slova i glasova. Riječ je o neurofiziološkom poremećaju pri kojem mozak ne savladava uspješno vještinu čitanja. Kako bi ova svakodnevna aktivnost i osobama s disleksijom postala ugodno iskustvo, pobrinuli su se stručnjaci iz različitih područja koji su osmislili progresivnu web aplikaciju koja se može koristiti na računalima, tabletima i mobitelima.

Od prošloga mjeseca u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić moguće je koristiti aplikaciju koja olakšava čitanje osobama s disleksijom i svim drugim osobama koje imaju problem s čitanjem. Pristup aplikaciji je omogućen unutar projekta Čitajmo zajedno pomoću digitalnih alata, a projekst su sufinancirali Grad Karlovac i ministarstvo kulture i medija RH.

U sklopu projekta osnovan je čitateljski klub za djecu i mlade s poteškoćama u čitanju. Sastajemo se od 10 – 11 sati petkom, ali svi zainteresirani mogu nam se i izvan tog vremena obratiti, istaknula je knjižničarka Ana Hanđal.

Aplikacija nije komplicirana i u sebi već ima određenu bazu tekstova koji su prilagođeni za čitanje i koji se mogu uređivati. Naravno, postoji mogućnost dodavanja novih tekstova.

Može se povećati razmak među redovima, riječima. Font slova može biti veći, može se naglasiti redak koji se čita, određeni slogovi unutar riječi ili slova koja osobe možda zamjenjuju prilikom čitanja. Aplikacija omogućuje i pretvorbu teksta u govor tako da osobe mogu čuti kako tekst zvuči u govornom obliku.

Aplikaciju ne koristi samo Gradska knjižnica, već i neke škole u Karlovačkoj županiji.

U aplikaciji Lexie mogu se pronaći i sva lektirna djela dostupna na portalu eLektire, a sadržaj je proširen i s kratkim pričama za vježbanje čitanja i razumijevanja. Pored pristupa e-lektirama, u Lexie se mogu dodati i vlastite digitalne knjige te kreirati radovi i skripte za učenje uz pomoć bilješki iz knjiga, udžbenika i mrežnih izvora.