Društvo naša djeca Karlovac i ove godine organizira i provodi Karlovački vrtuljak pod motom „Živimo zajedno, ali s razlikama“. Manifestacija je otvorena uz prigodni program i obilježavanje Majčinog dana i Međunarodnog dana obitelji, a tijekom tjedna održat će se radionice pod vodstvom volontera, odgojiteljica, učiteljica, psihologa, pedagoga i ostalih djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova.

-Veselimo se ponovno Karlovačkom vrtuljku. Prijavljeno nam je dvadeset i sedam različitih radionica s oko pedesetak volontera. To uvijek bude lijepa brojka, a s obzirom na djecu koja će sudjelovati na tim radionicama, stvarno se ponosimo tim projektom. Ove godine je to deseti vrtuljak po redu, jedino ga u koroni 2020. godine nismo mogli održati. Uključili su se Aquatika, Muzej i Gradska knjižnica, a uz potporu Grada stvarno možemo biti ponosni na ovu manifestaciju, rekla je predsjednica Društva naša djeca Karlovac Renata Sumina.

Vrtuljak uvijek počinje na Majčin dan odabranim glazbenim programom, a ove godine po prvi puta nastupa Glazbeni centar Buka. Time se nastoji razviti ljubav prema glazbi među karlovačkom djecom, istaknula je Sumina.

Sportom ćemo završiti vrtuljak, kod Sportske dvorane Mladost i na teniskim terenima. Nadamo se lijepom vremenu i mogu najaviti mali teniski turnir svih škola. Očekujemo da će nam se prijaviti po četvero djece iz svake škole i da ćemo ih ovime potaknuti na bavljenje sportom koji je jako važan za zdravlje. Ujedno ćemo kao i inače organizirati prikupljanje plastičnih čepova za skupe lijekove koji su potrebni oboljelima od limfoma i leukemije. To je hvalevrijedna akcija koja dobro ide s obzirom da nije lako prikupiti tolike čepove. Po školama su se djeca već naučila na to, a zanju nas zvati i bake na telefon s pitanjima kada će biti prikupljanje jer čepove skupljaju cijelu godinu. Svaki dan u Glazbenom paviljonu bit će od 9 do 18 sati kutija za manju količinu čepova, a netko tko ih ima više može nas kontaktirati na mail ili na telefon kako ne bismo imali problema s odvozom.

Sumina je dodala kako vrtuljkom nastoje izvući djecu iz školskih klupa kako bi odradili zabavne satove na otvorenome, na nešto drugačiji način. O prethodnom iskustvu s radionicama rekli su nešto više mladi voditelji Karlovačkog vrtuljka Borna Kučan i Dora Sumina.

Prije mi je bilo super, a kada su mi prvi puta rekli za vrtuljak, nije mi bilo svejedno jer jer sam se bojao da nešto ne zeznem. Na kraju je sve bilo dobro i veselim se današnjem danu. Na radionicama se skupe djeca, voditelji vode radionicu, a svi zajedno radimo neke slike i mozaike te lijepimo stvari. Na kraju programa otvaranja vrtuljka ćemo ponuditi djeci slatkiše kako bi se zasladila, rekao je Kučan.

Stvarno volim sve radionice i na svaku želim ići sve više. Želim da svi sudjeluju na njima jer su stvarno zabavne i može se upoznati nove ljude. Sjećam se kada smo radili pokuse na radionicama, to mi je bilo najbolje. Veselimo se i teniskom turniru na kraju jer inače treniramo tenis, a jedva čekam vidjeti nagrade i sve što će se tamo događati. Naš štand nam je spremište s kojeg dijelimo djeci bombone, a ona se uvijek tome razvesele, rekla je Sumina.

Umjetnička organizacija Lepeza pod vodstvom Danijele Jurac i Folklorni ansambl Matija Gubec – B ansambl pod vodstvom Mateje Blažević će u petak 17. svibnja u 17 sati u Glazbenom paviljonu izvesti kratki folklorni program. Zatvaranje vrtuljka obilježit će se sportskim danom u subotu 18. svibnja Malim teniskim turnirom od 9 do 14 sati za osnovnoškolce.