Idućeg tjedna Karlovac će postati velika lutkarska pozornica. Od 21. do 25. svibnja održava se treći Međunarodni lutkarski festival InPuT, namijenjen svim uzrastima, ali posebno popularan među djecom. Festival predstavlja spoj kulture i edukacije te nudi razne lutkarske izvedbe i događaje.

Drago mi je da smo došli do treće godine i da smo prepoznati od strane Ministarstva kulture i medija koje je i ovaj put pokrovitelj. Najšareniji festival u gradu počinje 21. svibnja, a već u 10 sati ujutro u predkonkurenciji će biti jedna predstava. U 18 sati počinjemo s lutkarskom povorkom koja ide od hostela Bedem do Zorin doma gdje će biti svečano otvaranje u 18:30 sati. Pozivam sve, i velike i male, da nam se pridruže na svečanom otvaranju jer je ove godine zamišljeno na način da ćete praktički doživjeti neku vrstu lutkarskog sajma gdje će sama publika biti involvirana u sam događaj. Moći ćete sudjelovati u raznim igraonicama i radionicama koje će biti povodom otvorenja, rekao je umjetnički direktor InPuT festivala Peđa Gvozdić.

Nadalje, Gvozdić je izjavio kako će ove godine ponovno doći Umjetnička akademija iz Osijeka koja je pripremila izvrstan program. U konkurenciji je deset predstava i četiri predstave u off programu.

Iz Hrvatske nam dolazi pet kazališta, a to su Osijek, Split, Zadar i dva kazališta iz Rijeke, što mi je izuzetno drago. HNK Ivana pl. Zajca dolazi s predstavom “Kralj Edip” namijenjenom odraslima. Ako još ima ulaznica, pozivam sve da se pribilježe za tu izuzetno nagrađivanu predstavu. Dolaze nam i Španjolci, Francuzi i Talijani, a tu je i Kragujevac iz Srbije.

Ovogodišnjim InPuT-om ušlo se u europski projekt koji povezuje tri velika festivala: internacionalni lutkarski festival u talijanskoj Raveni, festival “Zlatna iskra” iz srpskog Kragujevca i karlovački festival kao najmlađi. U sklopu projekta održat će se profesionalna radionica koju će izvoditi francusko kazalište, a dan poslije Francuzi će izvesti svoju predstavu. Ovogodišnji InPuT također će prikazati retrospektivnu izložbu Gradskog kazališta lutaka Split u kojoj će biti predstavljena povijest kazališta i njihovog lutkarstva.

Vjerujem da je ovo lijepi početak i da će festival sve više rasti, pogotovo pod okriljem ovih zajedničkih europskih projekata. Sve više će poprimati međunarodni oblik, a Karlovac bi time mogao postati prepoznatljiva “meka” lutkarstva, rekao je ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom Milivoj Juras.

Zahvaljujući InPuT festivalu Karlovac počinje zauzimati važno mjesto u europskoj interkulturnoj mapi. Ovogodišnja verzija festivala, kao i sve nadolazeće, zasigurno će privući daljnje posjetitelje i time značajno razviti karlovačko lutkarstvo, dramsku scenu i umjetnost.