Europsko prvenstvo u kuglanju na 9 čunjeva za slijepe i slabovidne održano je u Poljskoj u periodu od 11. do 18. svibnja. Denis Velimirović, član Športskog društva slijepih „4 rijeke“ Karlovac, vratio se s ogromnim uspjehom. Osvojio je broncu, a kao član muške reprezentacije srebro.

– Još uvijek, iskreno, ne mogu vjerovati da sam postigao ovo i da sam napokon uspio osvojiti medalju. Nemam stvarno nikakvih zamjerki. Ekipa je bila super, treneri, prateći ljudi, smještaj i kompletno iskustvo u tih 10-ak dana. Ta 3 vikenda kuglačkih priprema koja su prethodila samom prvenstvu bila su isto tako fantastična, izjavio je Velimirović.

U kvalifikacijskom nastupu, koji se ujedno računao i u ekipnom dijelu natjecanja, Velimirović je srušio jako dobrih 542 čunja te se s tim rezultatom plasirao u finale kao osmi od ukupno 15 natjecatelja. Posljednji dan prvenstva Velimirović je u iznimno jakoj konkurenciji srušio odličnih 612 čunjeva i ostvario svoj najveći uspjeh – broncu te u kombinaciji četvrto mjesto, a pojedinačno srebro izbjeglo mu je za svega dva čunja.

– Ove godine padali su, ne samo u mojoj B1 kategoriji bez ostatka vida nego u sve 3 kategorije i u nekoliko navrata europski rekordi. U mojoj kategoriji B1 meni je prvi nastup. Ajmo reći, kvalifikacijski za samo finale, a koje se isto tako računa i u ekipnom dijelu. Isto tako je jedan igrač srušio europski rekord tako da je bila baš žestoka konkurencija.

Hrvatska ženska i muška reprezentacija na Europskom prvenstvu u kuglanju osvojile su ukupno 13 medalja od čega 7 zlatnih, 4 srebrne te 2 brončane čime su prvenstvo završile kao najuspješnija nacija, a Velimiroviću su ovo prve medalje s europskih prvenstava u kuglanju.

– Još mi se nije dogodilo takvo iskustvo da sam bio totalno opušten kao da sam na treningu. U kvalifikacijama za reprezentaciju bila je trema. Normalno, reprezentacija, ekipa i navijanje i sve to. Onaj strah da ne zeznem sebe i reprezentaciju, ali uspio sam se izboriti s tim. U finalu, ne znam što bih rekao, ali bio sam skroz opušten. Napravio sam svoj rekord, ne osobni, ali definitivno svoj europski.

Denisu i njegovim suigračima sutra slijedi kup utakmica protiv zagrebačke ekipe, a za manje od mjesec dana slijedi državno pojedinačno prvenstvo u elektronskom pikadu.