U tijeku su Dani Draganića koji uključuju bogat popratni program s tradicijskom kuhinjom draganićkog kraja i pratećim glazbenim nastupima. Danas je od 16 sati započeo kulinarski show natjecateljskog karaktera koji je pripremio KUD Sveti Juraj Draganić uz chefa Tomislava Špičeka. Sam naziv kulinarskog showa glasio je “Draganićka košara – običaj i jela plemenitih seljaka”, a na natjecanju su sudjelovale ekipe iz Draganića, Jaškova i Ogulina. Članovi ekipa dobili su recepte po kojima su morali pripremati obroke, a prosudbeno povjerenstvo na kraju je ocijenjivalo jela.
–Gdje je tradicija, tu je i Špiček. Da me nisu zvali, ionako bih došao jer smatram da se tradicija ne smije zaboraviti. Bez hrane, pjesme i folklora narod odumire. Danas natjecatelji pripremaju Draganićku košaru koja se nekada nosila u goste. Fasciniralo me kada su rekli da, kada je žena rodila, da su joj susjedi i kumovi nosili košaru s dobrim jelima poput piceka koja su se tokom godine čuvala za te stvari. U mojem kraju su se takva jela uvijek radila za težake kada se kosilo na ruke, isto se čuvalo. Fascinira me kako je nekada narod, dok nije bilo ovakvog bogatstva kao danas, kada možete svaki dan jesti meso, uvijek bio sit premda su vrlo malo imali. Fascinira me i da su sva jela samo s pet-šest sastojaka, tu nema posebnih začina, vrhnja i slično, nego sol, šećer, brašno, jaja, mlijeko i meso. Bijela župa je nešto kao Rulena kašica kod nas u Zagorju, s prepečenim lukom. Onda piščenec, odnosno picek pohan u jednoj smjesi koja je malo gušća, kao smjesa za palačinke, ali je prethodno picek malo zapečen da da bolji okus. Tu je i bazlamača, prosti kolač od šećera i brašna. Vjerujem da to bude jako fino, odrastao sam na tome i to ne mogu zaboraviti, rekao je predsjednik žirija Tomislav Špiček.
Špiček je dodao kako je svjestan da se društvo mijenja, ali da se neke prijašnje stvari moraju sačuvati. Podijelio je sjećanja kako su njegove bake i prabaka u svoje vrijeme također pripremala tradicionalna jela koja je dobro zapamtio.
U glazbenom dijelu programa nastupili su tamburaši Prestige čiji sastav čine aktivni članovi tamburaškog sastava KUD-a Sveti Juraj. Svoje dojmove s kulinarskog showa podijelila je još jedna članica žirija.
–Prvi puta sam u žiriju bila lani i jako mi se dopalo kako su Draganićaki napravili ovo natjecanje i promociju svoje tradicionalne kuhinje. Lani je naglasak bio na fanjkima, a ove godine je prošireno na Draganićku košaru. Iznenadilo me koliko je bogata i zanimljiva priča o Draganićkoj košari i koliko toga bogatog Draganić ima u svojoj gastronomiji. Ovo je sjajno događanje gdje se promiče upravo tradicionalna gastronomija, što volimo i mi u Jaškovu na Štrudlafestu. Veseli me što su se ove godine uz domaće natjecateljske timove priključile i natjecateljice iz Ogulina, Vesele Ogulinke, koje su i lani sudjelovale na Štrudlafestu, rekla je direktorica Štrudlafesta Lidija Žganjer Gržetić.
Članovi KUD-a Sveti Juraj Draganić preveli su nazive na standardni hrvatski jezik, a Žganjer Gržetić je također objasnila kako su pripremljena tradicionalna draganićka jela s dijalektalnim nazivima.
Tu je Bela župa koju ćemo probati za početak, onda pohano pile, bazlamača i krumpir na žgance. Posebno mi se svidjela crtica na predstavljanju kada je rečeno da se nekada ta košara i jela nosila mladim mamama. Dva tjedna bi je krsna kuma nosila mladoj mami da se okrijepi i ojačam to je baš prekrasan običaj. Drago mi je da se to danas promovira.
Prije vrhunca večeri podijelit će se nagrade, a Dane Draganića večernjim će nastupom zaključiti grupa Trio M i gost večeri Ivan Zak.