Sljepoća je bez sumnje veliki nedostatak i težak invaliditet. Nije lako cijeli život provesti u mraku, ne vidjeti lica svoje djece, zalazak ili izlazak sunca te sve ostale prirodne ljepote. Danica Rob članica je Udruge slijepih USKA, a vid je izgubila u ranom djetinjstvu. Rođena je u Međimurju, a u Karlovac ju je dovela ljubav. Usprkos brojnim nedaćama i izazovima, Danica je danas supruga, majka dvoje djece te strastveni zaljubljenik u glazbu i pisanje poezije.

Ni u jednom trenutku se nije predala. Smatra da gdje ima volje, postoji i put.

Roditelji su mi pričali da su jako rano primijetili da nešto nije u redu. Naime, nisam reagirala na određene podražaje, nisam gledala igračk eniti druge predmete i tako su započeli pregledi. Ustanovljena mi je visoka slabovidnost koja je kasnije završila sljepoćom. Nije se tu ništa baš moglo učiniti. Glaukom je dijagnoza koja je danas jako teška, a kamoli u vrijeme kad sam ja bila mlada. Pokušavali su liječnici sačuvati vid koliko su mogli, ali nažalost je završilo ovako, ispričala nam je Danica.

Danica jako dobro pamti svoje djetinjstvo – sve lijepe, ali i ružne stvari i situacije. Iako je bilo ponešto ružnih riječi i podsmjehivanja od vršnjaka, nije se na to previše obazirala. Bila je fokusirana na svoju obitelj, prijatelje te napredovanje u svakom smislu.

Pamtim većinom lijepe trenutke iako je bilo svega. Roditelji su se uvijek trudili štititi me, ali su me poticali i na samostalnost. Slali su me u trgovinu samu, u obližnji park…Željeli su me pripremiti za život i na tome sam im zahvalna. Kasnije sam otišla u Zagreb u Centar za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”. Tada integracija slijepih i slabiovidnih nije bila na razini na kojoj je danas. Završila sam za telefonistu i pohađala sam Glazbenu školu, smjer glazbeni pedagog.

Danas Danici život uvelike olakšava njezin pas vodič Darth koji uskoro ide u zasluženu mirovinu. Pomaže joj u snalaženju u prostoru i obavljaju svakodnevnih aktivnosti, a pruža i bezuvjetnu ljubav te privrženost.

Da, ima 12 godina i morat će uskoro u mirovinu. Nadam se da ću dobiti još jednog psa, a Darth će biti samo ljubimac. S obzirom na njegove godine, ne smije ga se više opterećivati. Težak je posao kojeg on obavlja.

Osim što je aktivna u Udruzi USKA, Danica ima široke interese i mnoštvo hobija. Pokušava maksimalno iskoristiti sve što joj život pruža.

Sedmu godinu već idem na tečaj slovenskog jezika u Gradsku knjižnicu. Uživam u tome. Pišem i poeziju za sebe, a planiram se uključiti i u rad nekog pjevačkog zbora. Korona nas je malo usporila sve skupa, ali trudim se ispuniti si vrijeme i biti korisna društvu.

Cijelu životnu priču ove predivne, snažne žene pogledajte u našoj emisiji Mogu sve.