Znate li kakve posljedice na zdravlje usne šupljine mogu imati zračenje glave i vrata te kemoterapija? Tema je to o kojoj se danas još uvijek malo govori, a iznimno je važna. Osobe koje boluju od malignih bolesti često ne obraćaju pažnju na održavanje oralnog zdravlja, a brojni stručnjaci ističu da promjene nastale u usnoj šupljini mogu znatno otežati i usporiti liječnje. Često mogu biti i razlog prekida liječenja.

Sredstva koja se primjenjuju u kemoterapiji zloćudnih bolesti nisu sto posto selektivna pa osim na stanice tumora djeluju i na zdrave stanice, između ostalog i na stanice sluznice usne šupljine. Oralne komplikacije liječenja karcinoma nastaju u različitim oblicima i stupnjevima težine. Neke se pojavljuju samo za vrijeme liječenja, druge mogu trajati godinama. Nažalost, oboljeli od maligne bolesti često ne dobiju odgovarajuću  stomatološku skrb dok se ne razviju ozbiljne posljedice.

Mi u ambulanti provodimo tzv. savjetovalište. Osobe koje s epripremaju za zračenje i kemoterapije trebale bi nam se javiti čim prije, ali to se ne događa često. Ljudi su tada fokusirani na svoju primarnu bolest, što je sasvim razumljivo. Nama je ustvari dva tjedan prije početka kemoteraoija dovoljno da saniramo usnu šupljinu i da na tom prvom pregledu pacijent dobije sve upute i savjete za dalje. Sastavljamo tada i plan terapije, istaknula je doktorica dentalne medicine Monika Burja Vladić.

Jedna od težih nuspojava same kemoterapije je oralni mukozitis, odnosno upala sluznice usne šupljine. Pacijenti se često žale na velike bolove zbog kojih često moraju i prekinuti liječenje.

To su doslovno otvorene rane, velike afte koje su izuzetno bolne i onemogućuju funkcioniranje, govor, gutanje žvakanje. Ti pacijenti su vrlo često primorani jesti tekuću hranu, a neki se moraju hraniti i pomoću sonde.

Osim mukozitisa, mogu se javiti i tzv. suha usta, odnosno kserostomija. Suha usta rezultat su neispravnog rada žlijezda slinovnica odnosno smanjenog ili nikakvog lučenja sline. Pacijent ne može dobro gutati, žvakati ni govoriti.

Slina nam je potrebna, ona praktički otplavljuje bakterije iz usta. Ako nemamo dovoljno sline, dolazi do bakterijskog opterećenja u ustima. Ako su tu prisutne i rane od mukozitisa, može doći do  ozbiljnih posljedica, čak i sepse.

Cijeli razgovor s doktoricom Burja Vladić o ovoj iznimno važnoj temi pogledajte u našoj emisiji Mogu sve.