U Kinu Edison održan je državni stručni skup na temu „Zavičajni govori u Hrvatskome jeziku i aktivnostima školskoga kurikuluma“. Otvorenje skupa i predstavljanje programa održalo se uz kulturno – umjetnički program škole domaćina Osnovne škole Dubovac.

Naši učenici Osnovne škole Dubovac osmislili su program na 3 narječja, kajkavskom, čakavskom i štokavskom. To su učenici OŠ Dubovac i njihove učiteljice da bi prikazali našim sudionicima kako djeca na području grada Karlovca i okoline vladaju narječjima, izjavila je Irmelina Sablić, ravnateljica OŠ Dubovac.

Voditeljice skupa bile su Anđa Suvala, Mirela Majstorović i Barbara Beronja. Predavači su se osvrnuli na jezični krajolik u nastavi, suvremeno stanje kajkavskih govora i naglaske u hrvatskom jeziku u teoriji i upotrebi. Dotaknuli su se još brojnih tema, a kao primjere dobre prakse naveli su požeški govor u kontekstu štokavskog narječja, jezičnu nematerijalnu kulturnu baštinu staroštokavskih govora i čakavštinu va mojen kraju.

– U našu školu dolaze djeca iz obitelji koje njeguju zavičajni jezik i profesori su ti koji još potiču da se to i nastavi više u budućnosti.

Djeca se sela oduvijek su voljela govoriti određenim narječjem, a ponekad su zbog toga bila na meti ostalih učenika koji govore isključivo književnim jezikom. Danas je, na svu sreću, situacija drugačija i prisutna je veća prihvaćenost različitosti u školama.

– Pa atmosfera nije takva. Dosta se toga izgubilo. U rečenici imaju po koju riječ koju znaju umetnuti iz narječja, ali djeci je to lijepo i to je bogatstvo njihovog rječnika.

Upravo su predavači iz područja cijele Hrvatske predstavili važnost njegovanja zavičajnog govora na ovom skupu, a cilj je da se njegova tradicija održava kroz razne radionice, predstave, literarne natječaje i ostale kreativne programe u osnovnim školama.