Zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 51-godišnjaka počinjenih na štetu udruge s područja Karlovačke županije.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su I-osumnjičeni, kao tajnik udruge te II-osumnjičeni kao predsjednik udruge, u razdoblju od 1. siječnja 2016. godine do 31. prosinca 2017. godine, dakle kao odgovorne osobe udruge, zlouporabili svoj položaj i ovlasti na način da su podizali gotovinu s računa udruge bez knjigovodstveno opravdanih razloga koju su potom protupravno prisvajali, a navedene isplate je prvoosumnjičeni tajnik udruge opravdavao krivotvorenim uplatnicama u blagajnu udruge.

Nadalje, prvoosumnjičeni muškarac je obračunavao i isplaćivao iznose na ime putnih troškova temeljem više krivotvorenih putnih naloga, a gotovinu koja je isplaćivana temeljem istih, opravdao je krivotvorenim isplatnicama.

Osim toga, osumnjičeni muškarci,  kao odgovorne osobe udruge, nisu na ispravan način i u zakonom propisanom roku sastavljali financijske izvještaje, u poslovnim knjigama nisu iskazivali prihode od uplaćenih kotizacija te su u poslovne knjige unosili neistinite podatke glede realiziranih putnih troškova za fiktivno korištenje osobnih automobila u svrhu službenih putovanja. Navedenim radnjama osumnjičeni su oštetili udrugu za ukupan iznos od 9.327 eura, priopćili su iz policije.

Zbog osnovane sumnje da su osumnjičeni muškarci počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a prvoosumnjičeni i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave, protiv istih je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu podneseno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.