Višestambena zgrada u Ulici Marina Držića 5 energetski se obnavlja zahvaljujući sredstvima Europske unije, odnosno natječaju iz 2022.godine. Prema riječima direktora Inkasatora Matije Furača, na ovaj način su obnovili još dvije zgrade, u Ulici hrvatske bratske zajednice 19 i Petra Filipca 4.

-U tijeku nam je, također, energetska obnova nebodera Izidora Kršnjavog 8c, tamo su radovi u visokoj fazi gotovosti, a u rujnu započinje energetska obnova višestambene zgrade u Domobranskoj 31. Trenutno smo potpisali dva ugovora za energetsku obnovu višestambenih zgrada oštećenih u potresu, za koje je natječaj bio prošlegodine te se nadamo da ćemo uskoro pokrenuti nabavu i krenuti sa radovima nanjima. To su Rakovac 13, Radoslava Lopašića 6.

Furač je dodao kako su na natječaju, koji je zatvoren prošloga tjedna, prijavljena 21 zgrada te dva ulaza koja je prijavio drugi upravitelj, ukupne vrijednosti 18,3 milijuna eura, a od toga EU financiranje iznosi 11,2 milijuna eura.

Predstavnik izvođača radova, tvrtke Bišćan, koja radi na zgradi u Držićevoj 5, Kristijan Pereško kazao je kako je dosada izvedeno oko 40 posto ukupno predviđenih radova.

-Radovi napreduju po nekom planu i programu, planirani završetak radova bi trebao biti kraj devetog mjeseca, radimo na zgradi kako nam vrijeme dozvoli i vremenski uvjeti.

Suvlasnici su se dobro informirali prije nego su se odlučili upustiti u projekt energetske obnove te su vrlo zadovoljni odlukom, istaknuo je predstavnik suvlasnika u ovoj zgradi Slobodan Miletić.

-Sve kako je vrijeme polako odmicalo, naš interes i znatiželja su postajali sve veći i u kontaktu sa vodstvom Inkasatora došli smo do kvalitetnog rješenja projekta, s kojim smo zadovoljni i sve upućuje na to da će ušteda biti dobra.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Ivane Fočić, vrlo je važno planirati i dobro upravljati ovakvom zgradom, a za to su zaslužni upravitelj i stanari.

-Složili su jako dobru financijsku konstrukciju tako da je manji teret na same suvlasnike jer treba voditi računa i o onim suvlasnicima koji imaju manja primanja kako će moći otplatiti mjesečni iznos pričuve. Tako da zajedničkim radom, planiranjem, podrškom trgovačkog društva i naše tvrtke Inkasator došli smo do ovako jednog lijepog i velikog projekta.

Fočić je pritom pohvalila Inkasator za velik broj projekata prijavljenih na natječaj te vjeruje da će ih dobar dio i proći kroz ovaj poziv, a u najavi je ove godine još jedan poziv pa će velik broj sugrađana imati na raspolaganju europski novac za ovu namjenu.