Svjetska mreža muzeja vode ove godine organizirala je peto izdanje nagradnog natječaja “Voda koju želimo” (“The Water We Want”).

Ovaj nagradni natječaj za mlade istražuje naše višestruko vodno nasljeđe (prirodno i kulturno, materijalno i nematerijalno) iz perspektive mladih kako bismo izgradili održiviju budućnost. Ovim natječajem Svjetska mreža muzeja vode (WAMU-NET) želi ojačati obrazovanje o održivosti vode i napore u podizanju svijesti o vodi angažiranjem mladih kao pripovjedača i naratora naše ‘tekuće’ budućnosti.

Tema radova ove godine bila je fokus na slatke vode (isključujući slane vode i oceane) te probleme povezane s bioraznolikošću, klimatskim promjenama i vodnim naslijeđem.

Prijavljen rad iz karlovačke Osnovne škole Banija, od GLOBE grupe sa učenicima u dobi od 11 – 12 godina na čelu sa učiteljicama Ankicom Veseljić i Andrejom Gašparović osvojio je prvo mjesto u kategoriji video zapis i drugi mediji.

Inače, na natječaj je pristiglo 113 prijava preko 25 muzeja vode. Konačne pobjednike odabrao je međunarodni žiri sastavljen od članova Savjetodavnog vijeća, Odbora WAMU-NET mreže, nezavisnih edukatora i predstavnika UNESCO vodene obitelji.

Podsjetimo, 2022. godine u kategoriji fotografije također je pobijedio rad iz Hrvatske i to fotografija učenika iz OŠ Mahično.