Pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Ozlja, Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju organiziraju novo izdanje Međunarodnog književnog natječaja za najbolju kratku ljubavnu priču “Moje drago serce”. Natječaj nosi ime po dirljivom, slavnom pismu Petra Zrinskog koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini, a koje započinje riječima “Moje drago serce” i svjedoči o velikoj povijesnoj ljubavi.

Rok za prijavu kratkih ljubavnih priča je 4. kolovoza, a priče se šalju na e-mail adresu knjiznicaozalj@gmail.com. Rezultati natječaja bit će objavljeni u rujnu, a potom će uslijediti dodjela nagrade “Stjepko Težak” za najuspješnije priče.

Pravila natječaja “Moje drago serce” 2024. :

Priče trebaju sadržavati element ljubavne priče i biti vezane uz Ozalj. Pod pojmom “ljubav” ne podrazumijevamo samo romantičnu ljubav, već i druge oblike ljubavi – prijateljsku, obiteljsku itd.

Priče napisane na hrvatskom jeziku mogu poslati autori iz Hrvatske i inozemstva.

Priče ne smiju biti duže od 6 kartica teksta (10 800 znakova s prazninama).

Priče ne smiju biti već objavljene i ne smiju biti dio dužeg proznog djela.

Svaki autor može prijaviti jednu priču.

Priče se šalju u elektroničkom obliku na e-mail adresu knjiznicaozalj@gmail.com u formatu .doc ili .docx (Word).

Autori u zasebnoj datoteci ili u e-mailu trebaju dostaviti podatke: ime i prezime, adresu, broj mobitela ili telefona i e-mail adresu. Priče napisane pod pseudonimom neće se prihvatiti. Navedeni podaci koristit će se isključivo u svrhu proglašenja dobitnika nagrada i kontaktiranja autora. Pričama će biti dodijeljeni brojevi i priče će stručnom povjerenstvu za vrednovanje biti dostavljene od strane Gradske knjižnice Ozalj pod brojevima, bez otkrivanja identiteta autora.

Priče se šalju do 4. kolovoza 2024. godine na e-mail adresu knjiznicaozalj@gmail.com. Priče pristigle nakon navedenog roka neće se razmatrati.

Pristigle priče vrednovat će stručno povjerenstvo u sastavu: sveučilišna profesorica Dubravka Težak, književnica Julijana Matanović i urednik Zoran Maljković.

Nagrada za najbolje priče nosi naziv “Stjepko Težak” u spomen na velikog hrvatskog jezikoslovca rođenog u Ozlju. Dodjeljuju se tri novčane nagrade: 700 eura za prvu nagradu, 400 eura za drugu nagradu, 200 eura za treću nagradu. Još sedam priča bit će posebno pohvaljeno i nagrađeno prigodnim darovima. Imena najuspješnijih autora i naslovi njihovih priča bit će objavljeni u rujnu na web stranici i Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj. Termin dodjele nagrade “Stjepko Težak” bit će objavljen naknadno.

Prijavom na natječaj “Moje drago serce” autori su suglasni s pravilima natječaja i pristaju na to da Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj njihove priče objavi u tiskanom ili elektroničkom obliku. Sve podatke prikupljene u sklopu natječaja, Knjižnica će koristiti isključivo u svrhu natječaja.

Za dodatna pojašnjenja i upite moguće je kontaktirati Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ivana Belostenca Ozalj na broj telefona 047/732-167 ili e-mail adresu knjiznicaozalj@gmail.com. Svi detalji, pravila natječaja i upute za prijavu također se nalaze na Facebook stranici Gradske knjižnice Ozalj.