Turistička tura Ivanje i Ivančice prva je aktivnost Zvjezdanog ljeta. U organizaciji Udruge turističkih vodiča Karlovačke županije Bastion jutros je održana šetnja gradom u kojoj su sudjelovali kako Karlovčani tako i turisti

Večeras se pali Ivanjski krijes na obje obale Kupe. Uoči otvorenja Zvjezdanog ljeta, paljenja krijesa, povlačenja utakmica i drugih aktivnosti organizirana je pva nesvakodnevna turistička tura. Povod je blagdan svetog Ivana Krstitelja.

-Inače, on je po Lukinom Evanđelju rođen šest mjeseci prije Isusa, 24. lipnja je šest mjeseci prije Badnjaka. Uz to obilježava se i proljetni solsticij, kad je najduži dan i najkraća noć. Tradicija održavanja krijesova i običaja veznih uz Ivanje vuče još iz vremena Kelta kad se slavilo Sunce. Ono označava život i svjetlost. Palili su vatre da bi produžili značaj Sunca. Kad je stiglo kršćanstvo preuzeli su dio običaja, ali ih posvetili svetom Ivanu, kazala je Ivančica Šebalj, turistička vodičica.

Priče o Kupi, krijesu, običajima vezanima uz Ivanje i ivančice prikladno je ispričala upravo Ivančica. 

-Imamo ovdje tri elementa: svijeće, voda i vatra. Svaki od njih ima svoje značenje, kad se svaki od njih ispoštuje na današnji dan, kad se provedu vezani običaji – zaštićeni se idućih godinu dana, kazala je Šebalj.

Bastion osim ove do kraja godine organizira niz turističkih tura, ali i drugih aktivnosti, a sve u svrhu promocije Karlovca, Karlovačke županije te njihove bogate povijesti i baštine.