Ekipa iz Kinokluba Karlovac odlučila je, u sklopu Zvjezdanog ljeta, organizirati izložbu filmskih plakata filmova snimljenih u Karlovcu i okolici, uz popratnu izložbu fotografija sa snimanja. Otvorenje je održano u Kinu Edison.

Stariji Karlovčani vjerojatno se sjećaju srebrnog Rolls – Roycea koji je 1988. u ljeto lagano kružio našim ulicama. Vozio ga je britanski glumac Tom Conti dok je u gradu i okolici snimao film Rajka Grlića „Đavolji raj“. Kasnije su u gradu glumile i druge zvijezde poput Richard Gerea koji je 2006. uz Kupu snimao neke scene „Lova u Bosni“.

U prošlosti se govorilo da filmaši u Karlovac dolaze snimati samo ruševine kojih je poslije rata bilo napretek, ali ta tvrdnja danas više ne stoji.

Sve ruševine danas se vrlo jednostavno mogu kompjuterski dočarati. Karlovac očito ima nekih drugih aduta – bilo kulturnih, bilo arhitektonskih ili kreativnih koji privlače filmaše, naglasio je zaljubljenik u film Dražen Cukina.

Posjetitelji će tako do 13. srpnja moći pogledati plakate 14 filmova snimljenih u našem kraju od 1960. godine do danas. Iz privatnih arhiva lokalnih zaljubljenika u film i Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva prikupljene su odlične fotografije sa filmskih lokacija.

Koliko je točno filmova u Karlovcu i okolici snimljeno, ne znamo, ali naša istraživanja pokazuju da ih je bilo više od 30. Sve je počelo još 1960. filmom „ Signali nad gradom“, a nastavilo se nizom domaćih i inozemnih filmova. Mi smo ovdje prikazali plakate 14 filmova, ali na samom smo početku. Izložbu planiramo postaviti i u Zagrebu, Ogulinu te nekim drugim gradovima. Zahvaljujemo se svima koji su nam ustupili informacije, fotografije i plakate. Njihova strast i entuzijazam, ponos i želja da se arhivira bogata filmska prošlost grada motiviraju nas i pokreću, istaknuo je tajnik Kinokluba Karlovac Toni Šarić.

Toni je iskoristio priliku pozvati sve zainteresirane da ustupe svoje fotografije i filmske memorabilije za neke nove izložbe koje su već sada u planu. Na taj način će se moći dokumentirati bogata filmska prošlost, a možda neki novi autori i producenti požele doći snimati u naš kraj.