Podizanje svijesti o ekologiji glavni je cilj 5. izdanja Zelenog festivala koji se održao u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić Karlovac. Brojna obiteljsko – poljoprivredna gospodarstva predstavila su svoje proizvode, a svaki posjetitelj mogao je kupiti knjige koje su otpisane u knjižnici za samo 1 euro.

Ove godine su s nama OPG Capan gdje možete kupiti med, medicu i razne proizvode od meda, K distillery koji je ujedno više puta nagrađivan i zadruge OŠ Švarča i OŠ Barilović. S nama su i OPG Štajcer i OPG Bosiljevac, izjavila je Anita Malkoč Bišćan, voditeljica matične razvojne službe.

Svoje mjesto na festivalu pronašli su Eko pan, Udruga Jak kao Jakov, jedna izdavačka kuća i Gradska knjižnica kao domaćin. U sklopu festivala održan je i stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu Zeleno i digitalno u Ilirskoj dvorani. Predavanja su održali Dražen Šimleša, Ivo Pilar, Margareta Kulaš, Rok Dežman i Sofija Klarin Zadravec. Svi ljubitelji fotografija uživali su u izložbi Ozrena Majerića koji je predstavio svoj putopis kroz objektiv. Izložba će biti otvorena 2 tjedna.

– Cilj je bio edukacija naših sugrađana i naših knjižničara, zatim umrežavanje stručnog osoblja jer se mi moramo povezivati i umrežavati. Znači, znanstvenici i istraživači ovdje su uvijek dobro došli. Svake godine imamo drugu temu. Temu o kojoj volimo malo šire popričati i zapravo educirati i naše osoblje i naše sugrađane o samim zelenim temama.

Gradska Knjižnica Ivan Goran Kovačić u travnju prošle godine otvorila je Zelenu knjižnicu u prostorijama Javne ustanove Aquatika. Građa koja se korisnicima nudi trenutačno broji oko 2000 primjeraka, prvenstveno iz prirodoslovnog područja, ali obuhvaća i literaturu iz općeg znanja, psihologije, popularne znanosti, medicine, poljoprivrede, geografije te putopise, književnost, slikovnice i znanstvenu literaturu prilagođenu djeci.

– S obzirom da smo grad na 4 rijeke s puno parkova i s prvim izdvojenim objektom zelenom knjižnicom takve vrste u Hrvatskoj, odnosno, čak i u regiji. To je Zelena knjižnica u Aquatici. Evo, želimo stvarno da i naša djeca odrastaju uz zelene teme i da ih što više educiramo.

Festival je nastao u suorganizaciji s Aquatikom Karlovac, Turističkom zajednicom grada Karlovca, Sportskim objektima grada Karlovca i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Karlovca i jedne privatne tvrtke.